• I za svirku u kafani zarada ide na račun, ne – u kešu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U kafanski i klupski život, posle odluke Vlade Srbije o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, uvode se nova pravila. Važna su i važiće u celoj Srbiji. Najbitnija je izmena da će ugostitelji ubuduće morati za svakog izvođača koga angažuju da plate poreze i doprinose, a zaradu da mu uplate na račun, a ne u kešu! Uz to, neće više biti moguće da gazda „uposli“ pevače i muzičare, a da pre toga sa njima ne sklopi ugovor kojim im garantuje bar minimalac. A, prema procenama esnafskih sindikata, ima oko 3.000 izvođača koji rade na crno.

  Drugim rečima, minimalac će od sada biti zagarantovan i pevačima, plesačima, muzičarima, folk ansamblima i svim ostalim estradno-muzičkim umetnicima koji nastupaju u ugostiteljskim objektima.

  Ovaj kolektivni ugovor između Sindikata estradnih umetnika i izvođača i Unije poslodavaca Srbije potpisan je još početkom 2015. godine, ali je Ministarstvo kulture sada dalo pozitivno mišljenje, a Vlada Srbije usvojila Odluku o njegovoj primeni na sve poslodavce na teritoriji Srbije, bez obzira na to da li su članovi Unije poslodavaca ili ne – objašnjava za „Novosti“ Žarko Šakić, sekretar za članstvo Unije poslodavaca Srbije.

  Kako objašnjava, ovakva odluka neće imati uticaj samo na smanjenje sive ekonomije.

  Ugostitelji će sada morati za svakog izvođača koga angažuju da plate poreze i doprinose, a zaradu da mu uplate na račun, a ne u kešu – navodi Šakić.

  – Time se smanjuje siva ekonomija, ali i omogućava estradnim umetnicima da jednog dana imaju penziju.

  Ovo će važiti za sve estradne umetnike koji imaju licencu svog strukovnog udruženja: Saveza estradno-muzičkih udruženja Srbije ili Udruženja muzičara džeza, zabavne i narodne muzike.

  Kako ističu u Ministarstvu kulture, potpisivanje pojedinačnih ugovora, na relaciji ugostitelj-estradni umetnik je obaveza propisana Posebnim kolektivnim ugovorom, a kontrolu će „na terenu“ obavljati Inspekcija rada i poreski inspektori.

  Kada je reč o onima koji svoje nastupe ne ugovaraju na mesečnom nivou, već povremeno, kolektivni ugovor je predvideo rešenje i u tom slučaju.

  Cena rada za povremeno radno angažovanje izvođača za jedan muzički dan, a najduže do četiri dana u nedelji, ne može biti niža od pet odsto iznosa mesečnog minimalca.

  Osim poreza i doprinosa, poslodavac je, predviđeno je kolektivnim ugovorom, dužan da izvođaču omogući jedan slobodan dan u nedelji u slučaju mesečnog angažmana.

  Takođe, ugovaraju se i elementi bezbednosti i zdravlja na radu, osiguranje i materijalna odgovornost.

  – Poslodavac je dužan da obezbedi adekvatnu zaštitu muzičkih instrumenata i drugih rekvizita koje izvođač koristi – precizira se, između ostalog, u Posebnom kolektivnom ugovoru za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu. 

   

  Autor: Novosti

   

  Šta donosi kolektivni ugovor koji svi ugostitelji moraju da potpišu sa estradnim umetnicima. Za svakog izvođača koga bude angažovao gazda će morati da plati poreze i doprinose državi

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]