• Ima li „zime“ za useve, kako će preživeti toplo-hladno

  Toplo vreme s najavljenim temperaturama i preko 20 stepeni, a potom i zahlađenje s padavinama brine poljoprivrednike kako će se odraziti na useve. Srđan Milakar, agrometeorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije ističe da je vlaga u zemljištu trenutno na maksimumu. Kaže da se pad temperature sledeće sedmice i najava padavina mogu dobro odraziti na dalje punjenje vlage u zemljištu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ima li „zime“ za useve, kako će preživeti toplo-hladno
  Foto: Pixabay

  Srđan Milakar ističe da je jesenja setva obavljena na skoro svim predviđenim parcelama, kao i da je u tom periodu bilo dovoljno padavina.

  Što se tiče zime, snega nije bilo nešto naročito, ali vlage ima u zemljištu, u svim proizvodnim područjima.

  „Ima je taman toliko, da u ovom momentu možemo da kažemo da je vlaga na maksimumu“, naglašava agronom.

  Takođe, ukazuje da će se najava sledeće sedmice, pada temperature i padavina, kiše, na skoro celoj teritoriju Srbije, dobro odraziti na dalje punjenje vlage u zemljištu.

  „Jedino preostaje da vidimo što se tiče temperaturnih uslova, da li će biti i dalje ovako toplo. Ako se nastavi, može biti problema za buđenje vegetacije, odnosno većina useva izlazi iz aktivnog u ekološko mirovanje“, objašnjava agronom.

  Proleće u februaru i nije tako loše

  Navodi i da su temperature oko 20 stepeni i preko, samo u najtoplijem delu dana. Međutim, jutra su još uvek sveža, ali zato temperature zemljišta polako dolaze na neke vrednosti koje bi mogle da pobude vegetaciju i pokretanje uopšte vegetacije poljoprivrednih useva.

  Agronomi se ipak nadaju da će se to pokretanje vegetacije malo usporiti. 

  Zato, dodaje, postoje drugi uslovi koji omogućavaju rad na otvorenom, rad na polju, pregled useva, pre svega ozimih, da se vidi u kakvom su stanju.

  „Sledi prihrana ozimih useva, a onda kreće i rezidba u voćnjacima, vinogradima. Posao se polako se zahuktava u narednim danima i kreće rad na otvorenom. I planira se redovno stanje“, ističe Milakar.

  Napominje da, ako dođe do pojave snežnih padavina i stvaranja snežnog pokrivača, da će on biti toplotni izolator svim poljoprivrednim usevima da ne dođe do nekog izmrzavanja.

  Važno prehranjivanje useva

  Napominje i da se u februaru odvijaju važni poslovi u poljoprivredi, pre svega pregled stanja useva, da li im je i koliko je neophodno dati određena hraniva.

  „Čekajući ovo najavljeno zagrevanje, svakako će prijati usevima kada se doda određena količina mineralnih đubriva. Sa vlažnošću, to će se fino lepo rastopiti i prijati usevima“, zaključuje Milakar.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]