• Informatika obavezna, ukidaju se izborni predmeti

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Predlog novog nastavnog plana za peti, šesti, sedmi i osmi razred i novog nastavnog programa za peti razred osnovne škole biće na dnevnom redu naredne sednice Nacionalnog prosvetnog saveta 11. aprila.

   

  Ovo je potvrdio Aleksandar Lipkovski, predsednik nacionalnog prosvetnog saveta za „Danas„.
   
  Prema njegovim rečima, ključna novina u predlogu koji je uradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je uvođenje informatike i računarstva kao obaveznog predmeta, koji se realizuje sa jednim časom nedeljno u petom i šestom razredu, a u sedmom i osmom kao blok nastava sa fondom od 30 časova godišnje.
   
  Umesto tehničkog i informatičkog obrazovanja uvodi se novi predmet tehnika i tehnologija, koji u odnosu na postojeći predmet menja i način realizacije u sedmom i osmom razredu, pa će umesto dva, učenici imati jedan čas nedeljno plus blok od 30 časova na godišnjem nivou. – Predlog novog nastavnog plana za drugi ciklus osnovne škole deluje kao zaokružen dokument, ali je generalni minus rešenje sa uvođenjem blok nastave. Nisam pristalica blok nastave, jer ona može izazvati probleme u organizaciji nastave u osnovnim školama – ističe Lipkovski.
   
  On dodaje da je predviđena i promena u sadašnjem predmetu fizičko vaspitanje, koje će se ubuduće zvati fizičko i zdravstveno vaspitanje, pa će biti izmena i u programu tog predmeta.
   
  Na konstataciju da će stručna društva nastavnika fizičkog i tehničkog obrazovanja sigurno biti protiv pomenutih promena, jer se svako bori za što veći fond časova, Lipkovski odgovara da je „normalno da gledaju status svojih nastavnika koji su imali punu normu, jer će se, ukoliko se ona smanji, otvoriti problem tehnoloških viškova“.
   
  – Viškova će sigurno biti i zbog toga što su izborni predmeti faktički ukinuti u nastavnom planu. Postoji mišljenje da su oni do sada služili za namirivanje normi nekih nastavnika, ali to nije sasvim tačno. Recimo, uvođenje šaha kao izbornog predmeta je inovacija koja je dovela do pozitiovnih efekata – smatra Lipkovski, napominjući da će NPS tražiti od Ministarstva prosvete projekciju kako će predložene promene u nastavnom planu uticati na borj nastvanika pojedinih predmeta.
   
  Na pitanju da li je NPS pod pritiskom da mora usvojiti pomenute dokumente, jer se prošle godine našao na meti kritika što informatika nije ušla u škole kao obavezan predmet, Lipkovski je izričit.
   
  – Odbijam bilo kakakv pritisak. NPS će raditi po zakonu i na osnovu mišljenja stručnjaka i stručne zajednice, a na Ministarstvu prosvete je da li će da prihvati naše odluke ili ne. Mi smo tražili da se proveri niz parametara pre nego da se uvede obavezna informatika. Te dileme su otvorene još u junu prošle godine, ali do danas nismo dobile odgovore. Jedno od ključnih pitanja je opremljenost škola. Prema mojim nezvaničnim saznanjima nedostaje oko 2.500 računara. da li će to biti nabavljeno do 1. septembra i kako – da li iz donacija, kredita…? pitanje je takođe da li osnovne škole imaju pristup interneta, da li ima dovoljno kvalifikovanih nastavnika informatike i ko će biti zadužen za tehničko održavanje račuinara u školama, jer bez toga nema smisla govoriti o obaveznoj informatici – ukazuje Lipkovski.
   
  Odgovore na spomenuta pitanja NPS očekuje od nadležnih do naredne sednice, a u međuvremenu će Savet preko svojih članova i stručnih društava pokrenuti širu raspravu, kako bi se više čuo glas nastavnika.
  Autor: Danas

  Predlog novog nastavnog plana za peti, šesti, sedmi i osmi razred i novog nastavnog programa za peti razred osnovne škole biće na dnevnom redu naredne sednice Nacionalnog prosvetnog saveta 11. aprila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Inspekcija rada lane obavila 34.122 nadzora

  Od 1.133 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, bezmalo 11 odsto odnosilo se na kršenja u vezi sa isplatom zarada. U toku prošle godine inspekcija rada obavila je 34.122 nadzora, od […]