• Iz državne kase nema više duplih stipendija za talente

  Ministarstvo prosvete objavilo je konačnu listu kandidata za dodelu studentskih kredita i stipendija, kao i konačnu listu učenika i studenata koji će u školskoj 2023/24. godini primati stipendiju za izuzetno nadarene učenike i studente. Istovremeno, Fond za mlade talente, koji se nalazi u okviru Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, objavio je preliminarnu listu kandidata za stipendiju „Dositeja”, dok će konačnu listu objaviti 25. januara 2024. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Iz državne kase nema više duplih stipendija za talente
  Foto: Pixabay

  Resorna ministarstva i Fond za mlade talente napominju da, u skladu sa zakonom, dobitnici mogu biti korisnici samo jedne stipendije koja se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije. Ukazuju da su unapredili sistem i sinhronizovali aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija studentima, čime je prevaziđen izazov dupliranja stipendija. Podsetimo, na to ih je podstakla Državna revizorska institucija koja je utvrdila da je „u toku tri školske godine: 2018/19, 2019/20. i 2020/21. ukupno 3.371 student dobio stipendije dva ministarstva za istu školsku godinu”, kao i da je „nakon studentske stipendije, oko 1.000 studenata godišnje primalo i stipendiju za mlade talente u zemlji iako nije dozvoljeno primati više stipendija iz budžeta Republike Srbije za istu školsku godinu”.

  – U slučaju da je kandidat konkurisao i dobio stipendije više različitih institucija, mora se odlučiti za jednu i o svojoj odluci o odricanju obavesti instituciju od čije stipendije odustaje, najkasnije do 31. januara 2024. godine. Ukoliko dobitnik odustaje od stipendije Ministarstva prosvete, potrebno je poslati obaveštenje na imejl [email protected]. U slučaju da odustaje od stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije, potrebno je poslati obaveštenje na imejl-adresu [email protected] – sad preciziraju u zajedničkom saopštenju iz ministarstava nadležnih za prosvetu i nauku.

  Iz prosvetnog vrha za „Politiku” objašnjavaju da će u cilju podsticanja najboljih učenika i studenata da nastave školovanje sa visokom postignućima u ovoj školskoj godini dodeliti ukupno 28.182 studentska i učenička kredita i stipendija. Studentski kredit dobiće 6.535 studenata, 8.723 studenta i 11.234 učenika primaće stipendije, dok će 635 učenika biti korisnici učeničkog kredita. Studentske stipendije se daju nepovratno, dok se studentski kredit vraća u slučaju da student ne ispuni uslove propisane konkursom. Mesečni iznos učeničke stipendije i kredita je 8.100 dinara, a studentskih 13.000 dinara, ističu iz prosvetnog vrha.

  Stipendije Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene učenike i studente u Republici Srbiji, prema obznanjenim spiskovima, prvi put ove godine dobilo je 116 učenika (od toga 18 u umetničkim školama) i 196 studenata (od toga 28 umetnika). Međutim, spisak dobitnika ove vrste finansijske podrške znatno je duži, jer uključuje i đake i akademce koji ne primaju prvi put ovu stipendiju, ali su i ove godine ispunili uslove konkursa i shodno tome nastavili da budu takozvani stari stipendisti – a njih ima 745. Ukupno u ovoj školskoj godini Ministarstvo prosvete stipendiraće 1.055 i starih i novih izuzetno nadarenih učenika i studenata, među kojima je 796 studenata osnovnih i master studija, 33 doktoranda i 226 đaka. Stipendije za izuzetno nadarene učenike iznose 15.000 dinara, za studente osnovnih i master studija 24.000, a za studente doktorskih studija 30.000 dinara.

  Novi dobitnici ovih stipendija, najkasnije do 26. januara, dva primerka čitko potpisanog i popunjenog ugovora, koji u elektronskoj formi mogu preuzeti na zvaničnom sajtu ministarstva, treba da dostave Ministarstvu prosvete. I to preporučenom poštom ili neposredno na beogradskim adresama: Zahumska 14, gde se nalazi Sektor za učenički i studentski standard, ili na pisarnici u Nemanjinoj 22-26, gde je sedište prosvetne vlasti. „Posle overe ugovora od strane ministarstva dobitnicima stipendije će biti vraćen jedan primerak ugovora na adresu koju su upisali u ugovoru. Učenici i studenti, stari korisnici, koji nastavljaju sa primanjem stipendije ne treba da potpisuju ugovor o stipendiji”, naglašavaju iz prosvetnog vrha.

  Pravilo je da korisnik stipendije izjavljuje da na dan potpisivanja ugovora ne prima drugu stipendiju ili studentski kredit iz budžeta Republike Srbije, da nije u radnom odnosu i obavezuje se da će u slučaju prihvatanja druge stipendije (studentskog kredita) ili zaposlenja o tome obavestiti Ministarstvo prosvete u roku od 15 dana. A ako to ne uradi a prihvati drugu stipendiju ili zasnuje radni odnos, prosvetni vrh će, nakon saznanja o tome, prekinuti dalje stipendiranje i obavezati korisnika da odmah vrati novac koji mu je isplaćen na ime ove stipendije, definisano je ugovorom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]