• Izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

  U petak 17. maja u 19 časova, biće otvorena izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Nastavljajući seriju izložbi posvećenih arhitekturi druge polovine XX veka u Vojvodini, MSUV organizuje retrospektivnu izložbu arhitekte Dušana Krstića, kao jednog od vodećih domaćih arhitekata toga doba. Izložbu prati monografija posvećena njegovim arhitektonskim delima, pedagoškom i istoriografskom stvaralaštvu. Kustosi izložbe su Dragana Konstantinović i Vladimir Mitrović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
  Poslovna zgrada na Bulevaru oslobođenja 1987, Foto: Dokumentacija MSUV

  Izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” se sastoji od bogate dokumentacije MSUV koju je arhitekta poklonio muzeju, štampanih printova, fotografija i maketa koje su izradili studenti arhitekture. Ljubaznošču porodice premijerno će biti izloženi i Krstićevi originalni crteži, što je zaokružilo prikaz njegovog bogatog arhitektonskog i umetničkog opusa.

  Dragana Konstantinović je povodom predstojeće izložbe u MSUV rekla: “Izložba i monografija Dušan Krstić: arhitektura rezultat su saradnje Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Obe institucije već dugi niz godina posvećeno rade na istraživanju tema i  ličnosti koje su ostavile trag u modernoj istoriji grada. U tom smislu, istraživanje ličnosti i dela Dušana Krstića značajan je doprinos razumevanju jedne stvaralačke epohe i ličnosti koje su svojom širinom, radom i talentom oblikovale prostore u kojim živimo. Snažno posvećen aktuelnim graditeljskim temama, projektovanju, edukaciji studenata i kritičkom pisanju, Krstić nas je sve naučio šta znači svestranost, talenat i posvećenost arhitekturi. Otkrivajući njegove kuće i pisanu reč zajedno sa studentima, izložbom smo kreirali isečak njegove bogate arhitektonske karijere.  Knjigom je zaokruženo njegovo delovanje u svih nišama prakse. Verujemo da ovakvi projekti doprinose razumevanju lokalnih konteksta, njihovih vrednosti, kao i stvaraoca koji su ostavili  trajne pouke za delovanje u sadašnjosti i budućnosti.”

  Vladimir Mitrović je o izložbi naveo: “Pored fotografija objekata i planova, posebnu pažnju posvetili smo Krstićevim originalnim crtežima, koje je porodica arhitekte ljubazno ustupila muzeju. Uz osnovni izloženi materijal biće prikazani i katalozi, časopisi i knjige za koje je Krstić pisao. Poseban deo posvećen je arhitektonskim analizama Krstićevih objekata koje su izradili studenti arhitekture sa Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN Univerziteta u Novom Sadu. Izložbu prate i makete koje su takođe delo studenata novosadskog fakulteta. Izložbu praktično zaokružuje dokumentarni film “Graditelji Novog Sada: Dušan Krstić“ Vladimira Bajića iz 2023. godine u produkciji Radio-televizije Vojvodine gde je po prvi put, u televizijskom formatu, prikazana graditeljska delatnost arhitekte Krstića.”

  Izložba “Dušan Krstić: Arhitektura” nastavak je saradnje MSUV i Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN Univerziteta u Novom Sadu na proučavanju bogatog arhitektonskog modernističkog nasleđa gde su u kustoski rad bili uključeni i studenti različitih godina studija. Uz prateću monografiju o arh. Krstiću, izložba je završetak projekta u kome je valorizovana arhitektonska i profesorska karijera jednog od značajnih arhitekata vojvođanskog regionalnog modernizma druge polovine proteklog stoleća.

  Tokom trajanja izložbe biće organizovani i različiti propratni sadržaji, filmska projekcija dokumentarnog filma posvećenog Krstićevom životu i njegovim delima kao i radionice za studente, decu i omladinu različitih uzrasta.

  Izložba će biti otvorena do 2. juna 2024. godine. MSUV je otovren za posetioce od utorka do nedelje, od 10 – 18 časova, a uoči Međunarodnog dana muzeja koji se obeležava 18.  maja, MSUV će zadržati tradiciju Noći muzeja i biti otvoren za posetioce do ponoći.

  Dušan Krstić (Novi Sad, 1938–2013) je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1962). Karijeru arhitekte započeo u Projektnom zavodu Vojvodine, potom kao projektant bio angažovan u Zavodu za fizičku kulturu i Novotehni (do 1976). Od tada do 2001. vodeći je arhitekta projektnog biroa Projekat 76 novosadskog Neimara.  Na Arhitektonskom odseku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu bio je vanredni profesor na predmetima Stanovanje i Arhitektonsko projektovanje (2001–2005). Autor je brojnih stambenih i javnih objekata u kojima je dao značajan doprinos savremenom vojvođanskom graditeljstvu, kao jedan od vodećih arhitekata svoga doba. Održao je više javnih predavanja iz oblasti arhitekture i njene savremene istorije u Novom Sadu i Beogradu. Članke, studije, kritike i recenzije objavljivao je u više stručnih časopisa i dnevnih novina. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada (1972) i Tabakovićeve nagrade za arhitekturu za celokupno stvaralaštvo. (2002).

  Partneri izložbe su Departman za arhitekturu i urbanizam FTN Univerziteta u Novom Sadu, i Radio-televizija Vojvodine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Biciklom porodično od Kovačice do Geteborga

  Petočlana porodica Sandić iz Kovačice je, pre dve godine, ostvarila pravi podvig, kada je biciklima putovala mesec dana do prijatelja u Švajcarskoj. Ćerke su tada imale samo 4, 8 i 10 godina. […]

  Poskupeli stanovi

  Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu […]