• Izmene programa za gimnazijalce: Desanka Maksimović i Branko Ćopić se vraćaju u lektire

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Đaci četvrte godine gimnazija od septembra će raditi po reformisanom programu. Najviše novina ima u programu za srpski jezik i književnost, tiče se lektire, a tu su i izmene u broju i fondu predmeta.

  „Tražim pomilovanje“ Desanke Maksimović, ali i „Bašta sljezove boje“ Branka Ćopića vraćeni su u školski program i gimnazijalci će ih obrađivati kao obaveznu lektiru u četvrtoj godini, piše Euronews.

  Velika prašina podigla se prošle godine, kada je objavljeno da će to delo Desanke Maksimović biti isključeno iz programa. Pod pritiskom javnosti, a na predlog Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Maksimović je vraćena u program četvrtog razreda gimnazija.

  Zamenica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) Dejana Milijić Subić kaže da je Nacionalni prosvetni savet tražio da se vrate sva dela koja postojala u starom programu, a da se zadrže i nova.  

  „Vratili smo i savremenu srpsku dramu, koja je nedostajala. Dali smo izbor između tri najveća savremena srpska dramaturga – Aleksandar Popović „Razvojni put Bore Šnajdera“ ili „Bela kafa“, Ljubomir Simović „Putujuće pozorište Šopolović“, Dušan Kovačević „Profesionalac“ ili „Balkanski špijun“. Obrađivaće se i poezija Matije Bećkovića koji je bio u izbornom delu lektire“, navela je Milijić Subić za Euronews Srbija.

  U programu su ostala kapitalna dela svetske književnosti. Gimnazijalci će u četvrtoj godini obrađivati delo Johana Volfganga Getea „Faust“, zatim „Hamlet“ Vilijama Šekspira, „Zločin i kazna“ Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

  Ističe da je veliki broj dela koje će đaci obrađivati, da je školska godina za maturante kraća, te da nema dovoljno vremena da se sva dela kvalitetno obrade.

  „Imamo problem da uvrstimo sva dela za koja naučna javnost misli da su bitna i da predstavljaju kanon srpske književnosti“, kaže Dejana Milijić Subić za Euronews.

  Ustav i sociologija od naredne godine kao jedan predmet

  Što se tiče ostalih novina, na društveno jezičkom smeru gimnazija predmet sociologija je sada zastupljena sa tri časa nedeljno, kao i filozofija. Predmet „Ustav i prava građana“ je sada inkorporiran u sociologiju i obrađivaće se kao priča o pravima građana.

  U četvrtoj godini gimnazijalcima je ponuđeno devet izbornih programa od kojih biraju dva. Programi su zastupljeni sa dva časa nedeljno.

  Izborni programi su: Obrazovanje za održiv razvoj, Umetnost i dizajn, Primenjene nauke 1 (za usmerenje ka medicinskim naukama), Primenjene nauke 2 (za usmerenje ka tehničkim naukama), Osnovi geopolitike, Ekonomija i biznis, Religije i civilizacija, Metodologija naučnog istraživanja, Savremene tehnologije.

  Reforma gimnazija počela je školske 2018/19 godine tako što su đaci prve godine radili po reformiranom programu. Sledeće godine reformisan je program za drugu godinu gimnazija, a naredne za treću. naredne školske godine 2021/22 po reformisanom programu radiće đaci četvrte godine.

   

  Đaci četvrte godine gimnazija od septembra će raditi po reformisanom programu. Najviše novina ima u programu za srpski jezik i književnost, tiče se lektire, a tu su i izmene u broju i fondu predmeta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. maj

  I narednih dana nastavlja se nestabilno, pravo majsko vreme, sa čestim pljuskovima. Sutra će i košava duvati. Ciklon će se premeštati preko severa Italije ka Nemačkoj donoseći Srbiji […]

  Srbija druga u Evropi po broju kockarnica

  Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, pet puta […]