• Jankovićeva: Podaci o ubistvu žena alrmantni, izmena krivilnog zakonika samo deo rešenja

  Od početka godine, u porodičnom nasilju stradalo je devet žena. Pre nekoliko dana, kada je obeležen nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja, rečeno je da je od 2010. godine do danas, od strane člana porodice ili partnera, ubijeno najmanje 350 žena. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da su podaci alarmantni, da institucije mogu da unaprede sistem, ali i da je izmena krivičnog zakonika samo deo rešenja problema.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jankovićeva: Podaci o ubistvu žena alrmantni, izmena krivilnog zakonika samo deo rešenja
  Foto: Pixabay

  Nemoguće je utvrditi koliko je tačno žena stradalo u porodičnom nasilju – jer ne postoji zvanično javno dostupna evidencije i utvrđen broj žena koje su umrle od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Veliki broj ubijenih žena nisu ranije prijavile nasilje, jer nisu imale poverenje da će ih institucije zaštititi.

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za RTS da je 415 žena ubijeno i da je toliko uništenih porodica za 13 godina.

  „Ti podaci su alarmanrni. Institucije mogu da unaprede sistem zaštite. Nova Vlada i sistem pravosuđa mogu da naprave promene. Izmena krivičnog zakonika je deo rešenja, ali to nije jedino rešenje“, istakla je Brankica Janković.

  Poverenica je istakla da moramo da učinimo dodatne napore, da se vrati poverenje u institucije i da svaki korak posmatramo iz pozicije žrtve. Napomenula je da moramo da negujemo kulturu odnosa prema ženi.

  Smatra da izmenom u krivičnom zakoniku u delu koji se odnosi na silovanje i zabranu širenja pornografskih snimaka, kao i obaveštavanjem žene da je počinilac dela pobegao iz zatvora ili pušten na slobodu važni koraci da se preduprede neželjeni slučajevi nasilja.

  „Brojke dovoljno govore za sebe, svaka žrtva je poziv da rešavamo stvari“, kaže Jankovićeva i napominje da ubica neće da gleda šta piše u zakonu.

  Istakla je da početak problema mora da počne da se rešava u porodici.

  Prema njenim rečima, potrebna je stabilnost i mora da se promeni mišljenje po kome se žena svodi na objekat, kojoj je mesto u kuhinji i da se promeni negovanje kulture neravnopravnosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije

  Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama […]