• Jedini ženski hokejaški tim u Srbiji: Kako teku pripreme reprezentacije za Svetsko prvenstvo

  Ženska hokejaška reprezentacija učestvovaće treći put na Svetskom prvenstvu koje će se održati u Hrvatskoj od 11. do 17. marta, gde će nastupiti u 3. diviziji grupe A. Kako teku pripreme i čemu se devojke posebno raduju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jedini ženski hokejaški tim u Srbiji: Kako teku pripreme reprezentacije za Svetsko prvenstvo
  Foto: Pixabay

  Jedini ženski hokejaški tim u Srbiji je izrazito mlada, ali ipak seniorska ekipa. Nju čine devojke iz Novog Sada, Subotice i Beograda. Jedna od njih je i golmanka Ana Ilić. Od svojih 15 godina života – čak 11 posvetila je hokeju.

  Razlog što sam tako rano krenula je što je prvo bio plan da naučim da klizam, ali sam pokušala da igram hokej i sport mi se jako svideo. Iako izgleda kao da je nasilan, agresivan, u stvari je to jedan divan sport koji ja iskreno jako volim i odlučila sam prosto da nastavim da ga treniram“, kaže Ana Ilić.

  Ana inače živi u Nemačkoj, a kako kaže – jako je srećna što je dobila priliku da igra za reprezentaciju zemlje iz koje dolazi.

  Malo sam nervozna – ali sam više uzbuđena nego nervozna što se tiče SP. Mislim da imamo dobre šanse, samo ako se fokusiramo i damo sve od sebe – i nadam se da ćemo doneti zlato kući“, dodaje.

  Ispred golmanke, na terenu je bek. Tu poziciju ima Tamara Radović iz Novog Sada. Njoj se sviđa što igrajući hokej, razbija streotipe.

  Sviđa mi se jer je brza igra, zato što je kolektivan sport, što mogu da uživam zajedno i sa drugim devojkama, sviđa mi se što je to i takozvani muški sport, što zapravo nije muški sport, što devojke mogu da se bave time isto – i to je meni jako lepo“, kaže Tamara Radović.

  Iako su ranije igrale u mešanim timovima – sa dečacima, hokejašice u Srbiji već 10 godina imaju svoje ženske timove. One su nas već dva puta predstavljale na Svetskom prventstvu. Prošle godine su donele zlato iz Izraela, a ove godine će nas 20 devojaka predstavljati na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

  Igra na ledu nije jedina stvar kojoj se raduju cure – tu su i putovanja, ali i druženja.

  Sa reprezentacijom dosta putujem – a najdraže do sada, Svetska prvenstva“, kaže Valentina Vrhoci.

  U Hrvatskoj će hokejašice pokušati da donesu još jednu zlatnu medalju u igrama protiv Bugarske, Ukrajine, Hrvatske, Litvanije i prezenretacije Rumunije. Iako se nadaju zlatnoj medalji – najvažnije im je da ostanu u istoj diviziji, onoj koju su zaradili na prethodnom prvenstvu.

  Biće teško, mislim mi uvek idemo sa nekim ciljem da uđemo u prve tri ekipe, poenta je što samo prva ekipa ide u grupu iznad, a ekipa koja je poslednja, ona se vraća u grupu dole. Tako da, najbitnije je da ne budemo poslednji, a ako možemo da dođemo do prvog mesta to bi bilo super“, rekao je sportski direktor saveza Nemanja Janković.

  Devojke će biti na pripremama u Beogradu do 9. marta, nakon čega putuju u Zagreb, a led će probiti igrom protiv reprezentacije Rumunije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija