• Joga – nauka zdravog življenja

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  O zdravom načinu života, jogi i o tome šta joga predstavlja za nju, pričali smo sa Milenom Vladisavljević, instruktorkom joge u klubu MYoga Pančevo.

  Prve asocijacije na reč joga su uglavnom mir, jedinstvo, pravilno disanje i slično. Joga je mnogo više od toga, njena prava veličina je u tome što predstavlja ideju, filozofiju i način života. Ona je drevna nauka zdravog življenja, osmišljena da bude uklopljena u svakodnevni život. 

  Joga potiče od sanskritske reči yuj ili yuk, što znači ujediniti. Vodi poreklo iz drevne Indije i sam cilj joge je jedinstvo tela, srca i uma, tj. harmonija fizičkih radnji, emocija i misli. Razvijala se i evoluirala hiljadama godina i predstavlja skup najviših znanja iz celog sveta pretočen u nauku o ljudskom biću.

  Milena Vladisavljević je inženjer informatike i diplomirani ekonomista, koja je nakon dugogodišnje poslovne karijere, počela aktivno da se bavi jogom. Joga je oduvek bila njena velika ljubav i za Lifestyle 013info je objasnila šta ona za nju predstavlja.

  – Rastrzani između želja i mogućnosti, trke za poslom, brige oko elementarne egzistencije, konstantnim strahom od onoga šta nas sutra očekuje, iscrpljujemo svoju fizičku i emocionalnu snagu i udaljavamo se od sopstvenog potencijala, razumevanja svojih pravih potreba, pravog smisla života i ljubavi. Joga nam otvara put da upravo napravimo taj balans, harmoniju između našeg tela, uma, svesti i duše.

   

  Joga kao skup drevnih znanja o životu

  Joga vuče korene iz tri najveće indijske filozofije: Tantre, Samkje i Vedante, koji su deo Sanatana Darme. Sanatana Darma znači Večni Zakon i predstavlja skup filozofskih i praktičnih ideja i vodilja o ispravnom življenju i shvatanju prirode čoveka i života u nihovom punom svetlu.

  Tokom hiljadama godina kojima je trajao razvoj joge, postepeno su se izdvojili određeni pravci koji će zadovoljiti sve čovekove potrebe za znanjem i pokriti različite pristupe istom cilju. Odatle se izdvojila podela prema granama joge: Karma joga, Gjana joga, Bakti joga, Raja joga, Hata joga, Nada joga, Mantra joga, Kundalini joga, Krija joga i Laja joga.
  Karakteristike nekih stilova joge:

  •    Hata joga je put gde se u upregnuću ka višim nivoima svesnosti dominantno praktikuju joga asane, pranajame ali i sve ostale metode

  •    Nada joga je put gde se viši nivoi svesnosti dostižu korišćenjem zvukova

  •    Radža joga je put kojim se stiče sposobnost upravljanja umnim procesima na putu dostizanja viših nivoa svesnosti.

  •    Bakti joga – put poštovanja, zahvalnosti i predanosti

  •    Karma joga je put aktivnog delovanja iz osećaja jedinstva čiji je plod dobro delo.

   

  Osvešćavanje kao osnovni zadatak Hata joge

  Blagodetno delovanje joge

  •    dovodi do osvešćivanja tela

  •    povećanja samopouzdanja 

  •    poboljšanja koncentracije, pamćenja, sposobnosti učenja i raspoloženja. 

  •    povećava snagu mišića, dubinu disanja, poboljšava fleksibilnost i pospešuje balans. 

  •    doprinosi umanjenju bola prouzrokovanog artitisom.

  •    dovodi do podizanja nivoa energije, optimizma i entuzijazma kao i većeg osećaja svesnosti i budnosti

  •    smanjuje nivoa nasilnosti, nervoze,  iritabilnosti kao i podložnost bolestima.

  •    stabilizuje nervni sistem i puls

  •    normalizuje stomačne aktivnosti, nivo hormona kao i povećanja pokretljivosti zglobova

  •    stimuliše imuni sistem, izdržljivost i efikasnost kardiovaskularnog sistema

  •    poboljšava koordinaciju oko-ruka, spretnost, vreme reakcije i pomaže u postizanju mirnijeg i okrepljujućeg sna.

  •    usporava proces starenja

   

  Joga posmatra čoveka kao kompleksno biće koje ima fizičko telo, energetsko telo, umno telo, intuitivno telo i telo blaženstva. Osvešćivanje i čišćenje svih aspekata našeg bića je osnovni zadatak Hata joge.

  Naša sagovornica, Milena Vladisavljević je uspešno diplomirala na Akademiji za instruktore joge pri Joga savezu Srbije 2014, godine kada je i stekla sertifikat i licencu za bavljenje jogom. Iste godine je i osnovala Joga centar MYoga u Pančevu.

  Hata jogom, kojom se bavim, bazirana je na fizičkim vežbama (asanama), tehnikama disanja (pranajame), koncentraciji i relaksaciji. Na časovima joge smo svi posebni i jedinstveni, samim tim su nam i mogućnosti i motivi različiti. Neko je tu da poboljša svoju elastičnost, neko da skine koji kilogram više, a neko da se opusti nakon napornog dana.

  Dodala je da joga nije takmičenje i da se vežbe uvek rade u granicama prijatnosti. Na svakom času se prate maksimalne mogućnosti vežbača, ali svi dišu u istom ritmu i šire radost i ljubav.
  Časove Hata joge i Art joge Similiris, Milena uspešno drži svojim polaznicima u Joga centru MYoga Pančevo. Uključena je, takođe i u aktivnosti koje sprovodi Joga savez Srbije, održavajući časove joge u prirodi i akciji „Vežbajte jogu sa nama“ u Pančevu i u Yoga parku na Adi Ciganliji.
  Prošle godine je uspešno predstavila svoj Centar na Međunarodnom festivalu Art joge, koji je održan u Beogradu.

  – Art Joga similiris je poseban stil joge, koji čini svojevrsnu meditaciju u pokretu, jer spaja senzibilitet joga asana i modernog baleta.

  Joga je Mileni otvorila put samospoznaje i razvoja, a moto koji je vodi je „Dajem svakog dana svoj maksimum i zadovoljna sam postignutim“.

  Međunarodni dan joge obeležen je 19. juna ove godine u Pančevu, ali i u mnogim drugim gradovima u Srbiji. Tokom dana su sertifikovane instruktorke vodile besplatni javni čas u prirodi svim ljubiteljima joge iz Pančeva i okoline.

  Jogu mogu da vežbaju svi, ne postoji ograničenje u godinama, polu i fizičkim predispozicijama. 

  Prve asocijacije na reč joga su uglavnom mir, jedinstvo, pravilno disanje i slično. Joga je mnogo više od toga, njena prava veličina je u tome što predstavlja ideju, filozofiju i način života. Ona je drevna nauka zdravog življenja, osmišljena da bude uklopljena u svakodnevni život. 
   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Sindikati traže povećanje plata prosvetnim radnicima

  Reprezentativni sindikati u prosveti saopštili su danas da očekuju hitno zakazivanje sastanka o povećanju plata prosvetnim radnicima, jer dogovoreni, koji je trebalo da bude održan 15. jula, nije […]

  Za mesec dana 1.245 požara na otvorenom

  Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Davor Vidović izjavio je danas da je u prethodni mesec dana bilo 1.245 požara na otvorenom, što je iziskivalo veoma velike napore i […]