• Još jedan sindikat najavio protest zbog porasta nasilja u školama

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je protest za četvrtak, 16. maj u podne ispred Skupštine Srbije zbog porasta nasilja u školama, naročito prema nastavnicima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Još jedan sindikat najavio protest zbog porasta nasilja u školama
  Foto: Pixabay

  Povorka će krenuti od Skupštine ka zgradi Vlade, gde bi predstavnici USPRS trebalo da predaju zahtev za izmenu Krivičnog zakonika.

  „Subjektivni osećaj nemoći prisutan je kod svakog zaposlenog u školama, učenici ne vide smisao i opravdanost postojanja škole, a nastavnici ne vide smisao truda koji ulažu u nastavni i vaspitni proces“, navedeno je u saopštenju.

  Prema navodima USPRS, vaspitanje se iz porodice preselilo na neko drugo mesto, koje, nažalost, nije škola.

  Obrazovanje je u Srbiji centralizovano i administrativno uređeno, a odnosi svih aktera u obrazovanju – dece, roditelja i nastavnika su narušeni, navela je USPRS.

  „Na nivou društva postoji samo privid konsenzusa da nam je obrazovanje važno, a u stvarnosti nema ni obrazovanja, a ni vaspitanja, već dugi niz godina“, poručila je USPRS.

  Prema navodima USPRS, nasilje u školama neretko se zataškava da direktorima ne bi bio narušen ugled, a nasilje trpe i deca i nastavnici.

  USPRS poručuje da je potrebno vratiti pravednost u sistem.

  „Ili ugasite škole i prekinite da prodajete iluziju da škole postoje ili dajte profesorima ovlašćenja da mogu da rade svoj posao“, poručili su iz Unije.

  Inače, protest na istom mestu i u isto vreme najavio je ranije i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]