• Jovanović: Za sada zeleni sertifikat važi bez ograničenja

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Građani kojima ističe sedam meseci od primanja treće, buster doze vakcine protiv korona virusa, ukoliko žele da putuju u inostranstvo, trebalo bi, da pre odlaska u zemlje Evropske unije provere kakva su pravila za ulazak, jer ne važi u svakoj zemlji isto pravilo.

  „Trenutno u Evropi važi pravilo da nakon treće doze ne postoji vremenski period ograničenja. Dakle, ko god je primio treću dozu vakcine može da putuje u bilo koju zemlju EU, ali videćemo da li će se to pravilo promeniti“, rekao je za Tanjug direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

  Kada je reč o onima koji su primili drugu dozu vakcine, Jovanović je naveo da to zavisi od zemlje do zemlje i da u najvećem broju država važi 270 dana, a u nekim i duže, do godinu dana.

  Savetovao je građanima da pre putovanja u zemlje EU provere na sajtovima tih zemalja kakva su pravila za ulazak, jer u svakoj važi drugačije pravilo.

  Jovanović je podsetio da se Evropski digitalni zeleni sertifikat može izvaditi na dva načina, a kako je rekao, najlakše je preko portala elektronske uprave.

  „Svi registrovani korisnici našeg portala mogu vrlo jednostavno da preuzmu sertifikat putem mejla, a oni koji se ne snalaze na portalu eUprava mogu da odu na jedan od preko 700 šaltera pošta širom Srbije i tu dobiju svoj Evropski digitalni zeleni sertifikat bez ikakve nadoknade“, rekao je Jovanović i dodao da je za one koji se odluče da to učine u pošti, potrebno da ponesu pasoš.

  Građani kojima ističe sedam meseci od primanja treće, buster doze vakcine protiv korona virusa, ukoliko žele da putuju u inostranstvo, trebalo bi, da pre odlaska u zemlje Evropske unije provere kakva su pravila za ulazak, jer ne važi u svakoj zemlji isto pravilo.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.