• Judita Popović nezadovoljna obrazloženjem REM-a

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Ni članica Saveta REM-a Judita Popović nije zadovoljna obrazloženjem ovog tela o dodeli nacionalnih frekvencija televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva.

  – Zanemarene su opštepoznate činjenice o radu ovih „nacionalnih televizija“. Zanemareni su sopstveni godišnji izveštaji REM-a u kojima se konstatuju brojne nepravilnosti u pružanju opštih medijskih usluga. Bez osnovanog razloga se veruje u promenu dosadašnjeg ponašanja. Utisak je da je u obrazloženju naglasak stavljen na ekonomsku moć televizija na uštrb svega ostalog kao nepodoban pokušaj da se odbrani neodbranjivo – ističe Popović za Danas.

  Savet REM-a naveo je u svom obrazloženju da su svih 14 televizija koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju ispunile uslove, ali da su nacionalnu frekvenciju zaslužile četiri televizije koje su je i do sada imale – Pink, Hepi, Prva i B92, prvenstveno zbog „objektivnog i pravovremenog informisanja“.

  „Prilikom odlučivanja kojim će to podnosiocima izdati dozvole, Savet Regulatora je uzeo u obzir sve činjenice koji bi uticale na ostvarivanje većeg kvaliteta i raznovrsnosti sadržaja i uporedno-kvalitativnom analizom ispunjenosti kriterijuma došao do zaključka da će podnosioci TV Pink, Nacionalna Happy TV, Prva i TV B92 u većoj meri nego ostali podnosioci opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce na području cele Republike, prevashodno kroz objektivan i pravovremeni pristup u prenosu informacija, kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja kao dokaz ukupnih proizvodnih mogućnosti i raznovrsnost ponuđenih programskih žanrova na način da se zadovolje potrebe najšireg auditorijuma i ojača medijski pluralizam“, navodi se u obrazloženju REM-a.

  Dodaje se da je Savet, prilikom odlučivanja, imao u vidu i da je razliku u donošenju odluke dala i činjenica prethodnog rada navedena četiti podnosioca i njihova ekonomska održivost, kao i činjenica da su emitovali program od 2006. i da su tokom 2015. godine u potpunosti ispunili način i vremenski raspored prelaska sa analognog na digitalno emitovanje i distribuciju programa (proces digitalizacije) i uložili sredstva kako bi napravili tehnološki iskorak ka digitalnoj transformaciji.

  „Savet je naročito cenio garancije koje su podnosioci naveli u predlogu programskog elaborata, koji će postati sastavni deo izdate dozvole, da će u narednom periodu dodatno unaprediti postojeći program, baviti se važnim društvenim pitanjima, raditi na zaštiti medijskog pluralizma i biti otvoreni za različita mišljenja, argumente i ideje u cilju podsticanja najšireg društvenog dijaloga i doprineti daljem unapređenju medijskih standarda u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

   

   
   

  Ni članica Saveta REM-a Judita Popović nije zadovoljna obrazloženjem ovog tela o dodeli nacionalnih frekvencija televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Danas je Svetski dan volontera

  Odlukom Generalne skupštine UN iz 1985. godine Međunarodni dan volontera obeležava se kao podsećanje na formiranje programa UN za volontere.

  Od 1. februara stižu penzije iz Australije

  Svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u Australiji ili Australijanci koji su radili u Srbiji, moći će od 1. februara naredne godine da računaju na isplatu penzije. Naime tada na snagu stupa sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, potvrdili su u Ministarstvu rada.