• Kada ćemo lakše i jeftinije moći da nabavimo ogrev za zimu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Uprkos krizi na evropskom energetskom tržištu, situacija u Srbiji je stabilna – toplane dobro greju, gasa i struje ima dovoljno, poručuje Vladina Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima. Upućeni ocenjuju da je poremećaj na tržištu peleta izazvala velika potražnja i da će se situcija normalizovati početkom novembra. 

  Stovarišta ogreva su poluprazna, jer sve što stigne odmah se isporučuje kupcima. Za samo mesec dana cena peleta skočila je za 30 odsto – tona košta oko 260 evra, a kubik ogrevnog drveta skuplji je 500 do 1.000 dinara.

  „Oko 30 metara izgorimo, ali samo drva, bagrem. Oko 500-600 evra tih 30 metara iznesu, iako moje sečemo“, kaže Stanoje Stevanović iz Jagodine.

  Njegov sugrađanin Toplica Antić već mesec dana čeka ljude koji seku i cepaju drva.

  „Nažalost, gužva je, valjda velika potražnja, videćemo šta će da bude. Do snega će da dođu valjda“, rekao je Antić.

  I proizvođači i snabdevači saglasni su u oceni – pelet je najtraženiji i ovog oktobra je tražnja bar tri puta veća nego ranijih godina.

  „Ogrevnog drveta i uglja imamo u dovoljnim količinama i snabdevanje je redovno. Što se tiče peleta, tu ima manjih problema i očekujemo stabilizaciju u narednom periodu“, rekao je Saša Krivokapić, vlasnik stovarišta u Prokuplju.

  Peleta će biti dovoljno

  U preduzeću „Šever“ u Požegi ističu da u prethodne tri godine pelet nije bio toliko tražen kao ove grejne sezone.

  „Ove godine, nakon dosta ugrađenih kotlova na pelet, traži se pelet. Samim tim razmišljamo da sledeće godine pojačamo proizvodnju“, kaže direktor „Ševera“ Danijel Ristović.

  Na beogradskom Šumarskom fakultetu svakodnevno prate tržište peleta i ogrevnog drveta. Analize pokazuju da se na pelet greje više od 100.000 domaćinstava, a interesovanje raste, što je podstaklo i trenutni rast cene.

  Ipak, najavljuju brzu normalizaciju – u naredne dve-tri nedelje.

  „Naši proizvođači dnevno isporučuju gotovo kompletnu svoju proizvodnju, okrenuti su kompletno domaćem tržištu. Za osam meseci uvezli smo oko 37.000 tona, to je značajno više nego što smo izvezli drvnog peleta. Prema tome, nema razloga za bilo kakvu zabrinutost ili paniku. Peleta će biti dovoljno“, ističe profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić.

  Stručnjaci demantuju glasine da je tržište preplavljno peletom lošeg kvaliteta. Kažu, kontrole su stalne, ne samo peleta domaće proizvodnje, već i onog iz uvoza.  

  Uprkos krizi na evropskom energetskom tržištu, situacija u Srbiji je stabilna – toplane dobro greju, gasa i struje ima dovoljno, poručuje Vladina Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima. Upućeni ocenjuju da je poremećaj na tržištu peleta izazvala velika potražnja i da će se situcija normalizovati početkom novembra. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  U okviru međunarodne akcije na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su na teritoriji Republike Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji SEE JAD 2023 u okviru EMPACT Firearms („Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023“), čiji je cilj da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa.

  Sokolom za sokola – Srbijavoz pokreće kampanju za zaštitu stepskog sokola

  Na inicijativu kompanije „Srbijavoz“, u železničkoj stanici Beograd Centar u četvrtak, 30. novembra, simbolično je obeležen početak kampanje „Sokolom za sokola”. Tokom trajanja kampanje, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje stepskog sokola (Falco cherrug), od svake kupljene karte u vozu „Soko“ biće odvajan jedan dinar za kupovinu i postavljanje veštačkih gnezda, kao i za čišćenje dela staništa stepskog sokola u opštini Alibunar.

  Počelo prijavljivanje osmaka za predmet koji će polagati kao treći na maloj maturi

  Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se od danas pa do 29. decembra izjasne elektronski putem preko portala Moja srednja škola https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/ ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, najavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.