• Kadeti: Vojna akademija – spoj teorije i prakse kruna obučenosti za rad u Vojsci Srbije

  U godini kada se obeležavaju 174 godine postojanja Vojne akademije, ta ustanova ponovo je otvorila vrata za buduće kadete, a svi zainteresovani mogu svake subote od 10 do 13 časova da se upoznaju sa načinom rada.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kadeti: Vojna akademija – spoj teorije i prakse kruna obučenosti za rad u Vojsci Srbije
  Foto: Pixabay

  Konkurs za upis u sve vojne škole – Vojnu akademiju, srednju stručnu vojnu školu i Vojnu gimnaziju otvoren je do 31. marta, a uslovi za prijavljivanje kandidata, kao i sama procedura mogu se videti na sajtu tih ustanova, kaže za Tanjug major Miroslav Jovanović, komandant 145. klase kadeta.

  Navodi da se ove godine prima 185 kandidata na sedam studijskih programa, a to su u kopnena vojska, vojno vazduhoplovstvo, ekonomija odbrane, vojno elektronsko inženjerstvo, vojno mašinsko inženjerstvo, vojno saobraćajno inženjerstvo i tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite.

  Jovanović dodaje da su svi studijski programi koncipirani tako da kadetima obezbede odgovarajuća znanja i veštine, kako bi, prema njegovim rečima, na odličan način realizovali sve postavljene zadatke u jedinicama Vojske Srbije (VS).

  „Pored redovne nastave, koja je veoma kvalitetna, Vojna akademija nudi i posebne oblike nastave koji se realizuju na svim poligonima i u jedinicama VS, na primer, obuka u upravljanju motornim vozilima, obuka u skijanju, koja se realizuje na Kopaoniku. Pored toga, imamo i vannastavne aktivnosti, pre svega sportske. Naši kadeti učestvuju na brojnim takmičenjima“, istakao je Jovanović.

  Sa ponosom naglašava da je u toku priprema za obeležavanje Dana Vojne Akademije, 18. marta.

  „Dan Vojne Akademije obeležavamo postrojavanjem jedinica i svečanim defileom“, navodi Jovanović.

  Vojna akademija Univerziteta odbrane naslednica je Artiljerijske škole osnovane 18. marta 1850. godine, ukazom koji je doneo knez Aleksandar Karađorđević.

  Prema rečima kadeta Nikole Malića, na obeležavanju Dana Vojne Akademije, pored svečanog podešalona, biće i dva podešalona koji će nositi uniformu T19.

  „To je savremena borbena oprema koju smo dobili skoro i ta čast ne može da se opiše. Kada se osvrnemo na prethodnu godinu, gde smo imali i praksu i terene, ovo je jedna od kruna naše obuke, a pored defilea biće i prikaz borilačkih sekcija“, rekao je u razgovoru za Tanjug mladi kadet.

  Nikola Malić četvrta je godina na smeru pešadija, a kaže da je kod njega ljubav prema vojsci prisutna od malih nogu.

  „Za upis sam se odlučio nakon završetka srednje škole, a ta ljubav se stvorila još od malih nogu, prema uniformi i naoružanju, a moja porodica inače baštini vojničku tradiciju. Kako dolazim iz civilstva, najteži deo bio je prilagođavanje i ulazni teren za Vojnu akademiju, gde smo se raspoređivali po centrima za obuku i realizovali osnovnu vojničku obuku“, kaže kadet Malić.

  On je budućim kolegama poručio da je na Vojnoj akademiji spoj teorije i prakse kruna njihove obučenosti kako za dalji rad u Vojsci, tako i za život.

  „Nastava se ogleda kroz teoriju i praksu – kako u kabinetima, koja se radi sa nastavnicima, tako i posebni oblici nastave, odnosno prakse, koji se realizuju na terenima i ostalim jedinicama. Najlepši deo za mene su posebni oblici nastave, borba u urbanoj sredini uz korišćenje najsavremenijeg „air-soft“ naoružanja i ostalih sistema pešadije“, ističe kadet.

  Njemu je, kako naglašava, Vojna akademija pružila sticanje mnogobrojnih znanja i veština.

  „Pre svega u skijanju, upravljanju motornim vozilom, upravljao sam tenkom i borbenim vozilom pešadije, ali nudi i veliki spektar sekcija, počevši od besedništva, sekcije planinarenja, šaha, muzičke sekcije, folklora i borilačkih sekcija, koje se održavaju u kapacitetima sportskog centra. Ja sam se ostvario u borilačkim sportovima, MMA i kik boks, takmičim se i na vojnim i na državnim takmičenjima. Moj najveći uspeh je pobeda i medalja na balkanskom regionalnom prvenstvu u MMA“, sa ponosom kaže mladi kadet.

  Na pitanje kako sebe vidi dalje u karijeri, Malić navodi da je izabrao pešadiju jer mu pruža najbolji osnov za ostvarenje sna.

  „Nakon završetka Vojne akademije, san mi je 63. padobranska brigada, zato sam i upisao pešadiju, jer ona najviše i najpotpunije sprema budućeg oficira za sve izazove“, zaključuje kadet Malić.

  Sagovornici ističu da su neki od benefita i prednosti koje se dobijaju tokom školovanja i besplatni smeštaj i ishrana u internatu Vojne akademije, te da kandidati imaju besplatne udžbenike, nastavna sredstva, odeću, obuću, zdravstvenu zaštitu, troškove semestralnog raspusta i stipendiju koja iznosi do 26.000 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija