• Kakav je kvalitet rakije, vina, piva

  Od 60 voćnih rakija, čiji su uzorci uzeti iz proizvodnje i prometa i na kojima su urađene analize, ustanovljeno je kako je kod pet analitički utvrđeno da poreklo etanola nije u potpunosti iz voća, objavilo je nedavno Ministarstvo poljoprivrede. Nadležni navode kako su za utvrđene nepravilnosti u pogledu porekla etanola proizvođačima izrečene upravne mere u vidu zabrane prometa i povlačenja svih količina s tržišta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kakav je kvalitet rakije, vina, piva
  Foto: Pixabay

  Istovremeno, rezultati analiziranih uzoraka rađenih u ovlašćenim akreditovanim laboratorijama pokazali su da kontrolisani uzorci osvežavajućih bezalkoholna pića, vina i piva na domaćem tržištu odgovaraju u pogledu kvaliteta i bezbednosti, kao i da su usaglašeni sa zakonskom regulativom.

  – Poseban akcenat dat je na dokazivanje porekla etanola u voćnim rakijama – navodi se u tom izveštaju i pojašnjava da je planska kontrola ovih proizvoda obavljena prema proceni da li je potrebno pojačati kontrolu na osnovu podataka prethodnih aktivnosti inspekcije i izraženog interesovanja javnosti za bezbednost pića na tržištu. U Ministarstvu poljoprivrede napominju da se aktivnosti inspektora nastavljaju i dalje po planu rada, kako se na tržištu ne bi našlo piće koje ne odgovara propisanom kvalitetu ili je nebezbedno za potrošače.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Inspekcija rada lane obavila 34.122 nadzora

  Od 1.133 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, bezmalo 11 odsto odnosilo se na kršenja u vezi sa isplatom zarada. U toku prošle godine inspekcija rada obavila je 34.122 nadzora, od […]