• Kako će izgledati državna matura – koji fakulteti uvode test sklonosti

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Konkurs za upis brucoša Univerziteta u Beogradu biće objavljen u maju. To bi trebalo da bude poslednja generacija koja će se upisivati po postojećim pravilima, jer od sledeće godine srednjoškolci polažu državnu maturu. Fakulteti Univerzitetu i Ministarstvu šalju predloge uslova upisa. 

  U sastavu Univerziteta u Beogradu je 31 fakultet. Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu profesor Dejan Filipović kaže za RTS da je 26 fakulteta do sada poslalo svoje podatke kako će organizovati i vrednovati državnu maturu, odnosno koji će fakulteti dodatno uvesti test sklonosti.

  „Očekujemo i da ovih pet fakulteta dostave do kraja sledeće nedelje“, dodaje Filipović.

  Ukazuje da deset fakulteta planira da uvede testove sklonosti.

  „To su prevashodno sa grupacije medicinskih nauka – znači Medicinski, Farmaceutski, Veterinarski i Stomatološki. Kao što je ranije bilo i najavljivano, to je Fakultet sporta i fizičke kulture i Arhitektonski fakultet, a pored njih za sada se izjasnilo da će test skolonosti imati i Saobraćajni fakultet, FON i ETF“, navodi Filipović.

  U aprilu prošle godine predložen je prelazni period između tri i četiri godine, a Filipović kaže da se od toga odustalo.

  „Na osnovu zaključka Senata prošlog aprila meseca. Međutim, razgovarajući sa Ministarstvom koje je maksimalno izašlo u susret Univerzitetu, formirana je bila i radna grupa. Poslednjih šest meseci smo imali intenzivne razgovore sa Ministarstvom kako da usaglasimo da se postavi državna matura, da ne budu oštećeni đaci, a opet da fakulteti zadrže svoju autonomiju“, objašnjava Filipović.

  Navodi i da će Univerzitet u Beogradu upisati 15.200 studenata na osnovne akademske studije na prvu godinu, a deset fakulteta, otprilike će okupiti 4.200 studenata, će polagati test sklonosti da bi upisali prvu godinu, što je nekih 26 procenata.

  Ono što je, čini se, veći problem od državne mature, je pitanje sa kakvim znanjem dolaze srednjoškolci, jer na primer na FON-u 30 posto vukovaca nije položilo ni 50 odsto testa za upis na fakultet prošlog leta.

  „Da, to jeste jedan od problema sa kojim se mi susrećemo i koji je više puta evidentiran i na Senatu i na proširenom kolegijumu. Upravo zbog toga su i fakulteti koji su popularniji, koji su više traženi i uveli test sklonosti da to bude još jedan parametar kako bi odabrali najbolje studente da upišu taj fakultet“, objašnjava Filipović.

  Krajem maja će biti organizovana proba državne mature.

  Oni koji će ove godine upisati fakultete prijemne ispite polažu krajem juna, a neki fakulteti će i ove godine organizovati probne prijemne.

  Konkurs za upis brucoša Univerziteta u Beogradu biće objavljen u maju. To bi trebalo da bude poslednja generacija koja će se upisivati po postojećim pravilima, jer od sledeće godine srednjoškolci polažu državnu maturu. Fakulteti Univerzitetu i Ministarstvu šalju predloge uslova upisa. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.