• Kako će se raditi na Univerzitetu u Beogradu u predstojećoj akademskoj godini

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Većinsko raspoloženje na fakultetima Beogradskog univerziteta je da se predavanja u predstojećoj akademskoj godini održavaju onlajn, a da praktična nastava i seminari budu uživo.
   
  Na nekim specifičnim programima sa manjim brojem studenata će se ići na klasičnu nastavu i predavanja. Mi smo i na Senatu i na sastanku sa prodekanima za nastavu sugerisali da se fokusiraju na studente prve i druge godine i da se organizuje što više klasične nastave, kako bi se ta grupacija uvukla u akademski život, jer se studije razlikuju od srednje škole – kaže za Danas Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, inače profesor Medicinskog fakulteta.

  Bulat ističe da se ispiti kao i do sada neće održavati onlajn, već isključivo u sedištu visokoškolskih ustanova. Većina fakulteta se opredelila da preskoči neke manje važne kolokvijume i da ispit bude osnova za ocenu.

  U predstojeću akademsku godinu ulazi se sa nestabilnom epidemiološkom situacijom.

  Na Studentskoj poliklinici, na kojoj se leče ne samo studenti sa Beogradskog univerziteta, već i sa svih prestoničkih visokoškolskih ustanova, gužve su sve veće.

  U prve dve nedelje septembra značajno je povećan broj inficiranih studenata, u odnosu na avgust.

  Prema poslednjim podacima ove zdravstvene ustanove, u periodu od 6. do 12. seprembra prisustvo virusa korona je potvrđeno kod 103 studenta, nedeljnu dana pre toga pozitivnih je bilo 69, dok je u avgustu registrovano ukupno 125 inficiranih akademaca.

  Dr Mila Paunić, iz Studentske poliklinike, kaže za Danas da je među zaraženim akademcima oko 78 odsto nevakcinisanih i da kod njih dominiraju nešto ozbiljnije kliničke slike, dok vakcinisani imaju blaže simptome bolesti. Njena preporuka studentima je da se vakcinišu.

  I prorektor Bulat kaže da je Univerzitet uputio preporuku dekanima da na fakultetima organizuju vakcinaciju, kao i predavanja o toj temi, kako bi studenti mogli da dobiju relevantne informacije o prednostima i nedostacima imunizacije i potom sami donesu odluku.

  On iznosi podatak da je oko 78 odsto studenata Medicinskog fakulteta na kliničkim predmetima vakcinisano, a oni koji nisu i ubuduće će morati da imaju negativan rezultat testa kako bi mogli da pohađaju praktičnu nastavu.

  Bulat nema pouzdane podatke o broju vakcinisanih na drugim fakultetima, ali kaže da i do njega stižu informacije da ih je manje nego na Medicinskom.

  Prorektor napominje da je u prethodnom periodu dosta urađeno da se unapredi onlajn nastava, pre svega da se ojača informatička infrastruktira na fakultetima. Bulat ne krije ponos kako su se fakulteti snašli u novim okolnostima.

  – Mi stalno zaboravljamo da na Beogradskom univerzitetu studira 100.000 studenata, da imamo 31 fakultet i da smo za dve nedelje iz režima klasične nastave prešli na onlajn rad. Naravno da je u početku bilo problema i neadekvatnog reagovanja, ali se tokom vremena onlajn nastava usavršavala i mislim da još spremniji ulazimo u novu akademsku godinu – kaže Bulat.

  On dodaje da fakulteti koriste različite onlajn sisteme za učenje na daljinu, ali da dominira Mudl, dok neke ustanove kombinuju dve plarforme. Kako kaže, svaki fakultet traži najbolje rešenje za svoju specifičnu situaciju.

  Na pitanje kako je nov način rada uticao na rezultate studenata, prorektor kaže da je na nekim ispitima zabeležena bolja prolaznost.

  – Iz ličnog iskustva sam primetio da su studenti, kad su bili sprečeni da dolaze na predavanja, sedeli i učili. Medicinski fakultet je omogućio da se ista predavanja mogu odslušati više puta i to je dalo rezultate. Bio sam zapanjen nekim odgovorima na ispitima, odavno nisam čuo takve odgovore. Vidi se da su studenti pratili više nego kad su uživo na predavanjima. Ovako su mogli da pročitaju lekciju, odslušaju predavanje i da se vrate ponovo da nešto čuju ako im je potrebno, a sve to je ostavilo dublji trag u mozgu – kaže Bulat i dodaje da će neka od ovih iskustava, posebno sa snimljenim predavanjima, biti korišćena i u budućnosti, kada se krene na klasičnu nastavu.

  Većinsko raspoloženje na fakultetima Beogradskog univerziteta je da se predavanja u predstojećoj akademskoj godini održavaju onlajn, a da praktična nastava i seminari budu uživo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 201 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 194 dinara po litru, saznaje […]