• Kako zaustaviti akušersko nasilje? Ministarstvo najavljuje kontrole, poverenica sprema preporuku

  Obdukcioni nalaz bebe preminule u porodilištu u Sremskoj Mitrovici potvrdio je da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja. Ministarstvo zdravlja najavljuje i spoljašnju kontrolu, a stručnjaci kažu da je u pitanju sistemski problem.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako zaustaviti akušersko nasilje? Ministarstvo najavljuje kontrole, poverenica sprema preporuku
  Foto: Unsplash

  Sumnje koje je iznela Marica Mihajlović na račun doktora M.M. iz Sremske Mitrovice potvrdio je i obdukcioni nalaz.

  „Preuzeli smo nalaze obdukcije, smrt bebe je nastupila zbog nasilnog porođaja, Eleni je nagnječena i glava. Loše sam, kako ne bih bila. Nikada ne bih istupila u javnost da je moja beba bila bolesna i da je imala neku dijagnozu, a ovako želim da poručim svima da ne ćute i ne trpe akušersko nasilje“, kaže Marica Mihajlović.

  Osim unutrašnje kontrole nadležni najavljuju i spoljašnju.

  „Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo se oglasila i naložila spoljašnju stručnu kontrolu i uvek je dobro da se ona uradi zato što vam ona daje objektivnost. Komplikacije se dešavaju i komplikacije se dešavaju svuda u svetu u određenom procentu koji je dozvoljeni procenat, mi treba da dođemo do tog dozvoljenog procenta“, kaže ministarka zdravlja Danica Grujičić.

  „Svi lekari koji su svoj posao radili savesno i rade ga i dalje nemaju o čemu da brinu. Nema lova na veštice, ali ima pozivanja na odgovornost onih čija je obaveza ovo bila da utvrde“, kaže Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

  Jedan od načina da se zaustavi akušersko nasilje pokret Kreni-Promeni vidi u obezbeđivanju besplatne pratnje ženama na porođaju. 

  Sa tim zahtevom su predali i peticiju Ministarstvu zdravlja, koju je potpisalo više od 190.000 građana. Veruju da nije slučajno što je takav zahtev usvojen juče u bolnici u Sremskoj Mitrovici.

  „Ono što je najtragičnije od svega je što ovakve stvari moraju da se dese da bi mi reagovali. Ova peticija postoji od 2022. godine sa istim ovim zahtevom a sada su konačno institucije spremne da čuju“, kaže Marina Pavlović, izvršna direktorka pokreta Kreni-Promeni.

  Ali nisu čuli kada je 2022. objavljen izveštaj tri advokatice koji dokazuje teško kršenje ljudskih prava u srpskim bolnicama.

  „Mi smo izveštaj poslali institucijama, između ostalog Ministarstvu zdravlja, koje do danas se nije udostojilo da odgovori na taj izveštaj, odnosno da kaže da će išta da uradi po tom pitanju, da pročita ako ništa drugo. A Lekarska komora je odgovorila da bi svaka žena trebalo da se obrati sa pojediniačnim svojim prijavama odnosno slučajevima“, kaže autorka izveštaja o akušerskom nasilju Jelena Stanković.

  „Očigledno je potreban jedan nacionalni vodič koji bi bio, negde, u skladu sa svim dostignutim standardima u ovoj oblasti ali da su potrebna ali da su potrebna i ova znanja u domenu poštovanja ljudskih prava. Očigledno je da to nedostaje“, kaže poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković.

  Zato će, kaže, nadležnim institucijama uputiti preporuku, jer ne smemo dozvoliti da više i jedna beba umre zbog neadekvatnog tretmana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Lista najtraženijih zanimanja u Srbiji

  Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima. […]