• Ko je zadovoljan količinom slobodnog vremena: Građani Srbije i Crne Gore pri dnu liste

  Količinom slobodnog vremena najviše su zadovoljni građani Finske, potom Danske i Slovenije, pokazuje zvanična evropska statistika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ko je zadovoljan količinom slobodnog vremena: Građani Srbije i Crne Gore pri dnu liste
  Foto: Pixabay

  Najniže ocene u EU su prijavljene u Grčkoj i Bugarskoj, dok je stepen zadovoljstva količinom slobodnog vremena u Srbiji i Crnoj Gori još niži.

  Ukupno zadovoljstvo količinom slobodnog vremena u EU je, tokom 2022. godine, prosečno iznosilo 6,8 bodova, na skali od 0 (potpuno nezadovoljan) do 10 (potpuno zadovoljan), objavio je Eurostat.

  Ova ocena je ista u poređenju sa prethodnim istraživanjem iz 2018. godine, navodi zvanična evropska statistika.

  Ispitivanje je obuhvatilo 20 varijabli, koje pokrivaju teme od ličnog blagostanja (zadovoljstvo različitim oblastima života, pozitivna i negativna osećanja kao što su sreća, pripadnost i usamljenost) do učešća u socijalnom i kulturnom životu, prenosi N1.

  „U 11 zemalja EU zabeleženo je ukupno zadovoljstvo količinom slobodnog vremena od 7 bodova ili više. Najviše ocene su zabeležene u Finskoj (7,7), Danskoj i Sloveniji (obe 7,5). Najniže ocene su prijavljene u Grčkoj (5,5), Bugarskoj (5,7) i Kipru (6,2)“, navodi Eurostat.

  Kada je reč o zemljama-kandidatima, u njima je stepen zadovoljstva količinom slobodnog vremena ispod proseka EU: U Srbiji je ocena 6, u Crnoj Gori svega 5,3, a u Turskoj 4,8, dok podataka za BiH, Severnu Makedoniju i Albaniju nema.

  Domaćinstva bez dece, osobe s nižim srednjim obrazovanjem i stariji odrasli su više zadovoljni količinom slobodnog vremena, navodi Eurostat.

  Podaci pokazuju da su u 2022. godini domaćinstva u EU bez izdržavane dece bila više zadovoljna svojom količinom slobodnog vremena (7,0 bodova) u poređenju sa domaćinstvima sa mlađom (izdržavanom) decom (6,4).

  „Proučavanje zadovoljstva količinom slobodnog vremena na osnovu nivoa obrazovanja otkriva zanimljiv šablon: što je taj nivo viši (iznad završene srednje škole) – to su ljudi manje zadovoljni svojim slobodnim vremenom (6,6)“, ukazuje se u izveštaju Eurostata.

  Osobe s nižim srednjim obrazovanjem zabeležile su viši nivo zadovoljstva (6,9), dok su osobe sa srednjim obrazovanjem imale 6,8 bodova.

  Što se tiče starosne dobi, najviši nivo zadovoljstva količinom slobodnog vremena zabeležen je među starijim osobama (65 godina i stariji) sa 7,6 bodova, zatim među najmlađom grupom (16-24 godina) sa 7,1 bodova.

  Osobe starosti od 25 do 64 godine bile su najmanje zadovoljne svojom količinom slobodnog vremena (6,4 bodova).

  I u 2018. i u 2022. godini, muškarci i žene imaju isti nivo zadovoljstva svojom količinom slobodnog vremena, prosečno 6,8 bodova, objavio je Eurostat.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Za šest meseci živorođeno 28.606 beba

  Republički zavod za statistiku saopštio je da je za prvih šest meseci ove godine u Srbiji živorođeno 28.606 beba, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za dva odsto. […]