• Ko kontroliše ispravnost autobusa kojima učenici idu na ekskurzije

  Na motoru autobusa koji je prevozio osnovce sa Kopaonika u Mladenovac izbio je požar. Na sreću, niko nije povređen, a deca su ubrzo drugim autobusom nastavila putovanje. Ipak, ponovo se postavlja pitanje – ko i kako kontroliše ispravnost autobusa, i mogu li kontrole da preduprede ovakve situacije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ko kontroliše ispravnost autobusa kojima učenici idu na ekskurzije
  Foto: Pixabay

  Prvo se javio dim u motorskom delu, na filteru za izduvne gasove. Potom i otovreni plamen. Težih posledica, na sreću nije bilo, ali se odmah postavilo pitanje – da li je autobus bio ispravan. Poslednju kontrolu obavila je policija, koju je organizator morao da obavesti najkasnije 48 sati pre polaska na put.

  “Kontrolu vozača i vozila vršili su policijski službenici policijske stanice u Mladenovcu odakle je otpočeo prevoz. Pre samog otpočinjanja prevoza, na mestu odakle se kreće na put ili na ekskurzije vrši se kontrola i vozača i vozila, po striktnim pravilima”, objašnjava za RTS Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.

  Pravila su definsana u Pravilniku o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece. Između ostalog, da vozač ima uredan lekarski pregled, vozilo svu neophodnu opremu, svako sedište, ispravan sigurnosni pojas. Autobus mora imati i potvrdu o tehničkoj ispravnosti ne stariju od 30 dana, koju izdaju ovlašćene firme za tehnički pregled.

  “Tehnički pregled za prevoz dece se vrši isto kao kada radimo redovan godišnji i redovan šestomesečni pregled, s tim što smo, naravno, posebno osetljivi kada su deca u pitanju i trudimo se da to sve bude maksimalno korektno”, kaže Jovan Zdravković, kontrolor na tehničkom pregledu u Kraljevu.

  I jeste u slučaju najvećeg broja autobusa koji dođu na liniju ovog kraljevačkog tehničkog pregleda. Ali ni ta kontrola, kažu, nije svemoguća.

  “Naši putevi su u malo lošijem stanju nego u nekim drugim evropskim zemljama tako da neki kvarovi mogu da se dogode u toku puta. Znači ne može sve da se predvidi”, kaže Jovan Zdravković, kontrolor na tehničkom pregledu u Kraljevu.

  Ni kvarovi na izduvnim sistemima, kažu upućeni, ne otkrivaju se uvek. Požare neretko izazovu i neispravne elektrointalacije, a njih je gotovo nemoguće u potpunosti proveriti prilikom tehničkog pregleda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Počinje prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

  Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počinje u sredu 19. juna prijavljivanjem kandidata, a završava se poslednjim danom upisa primljenih 12. jula. Na 107 studijskih programa za […]

  31. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula

  31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više […]