• Ko sve može da očekuje poziv za vojnu vežbu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Poslednjih nedelja na adrese jednog broja vojnih obveznika u Srbiji stigli su pozivi za vojne vežbe. U Ministrstvu odbrane kažu da to nije novina, već deo redovne procedure Vojske Srbije, koja se poštuje još od završetka Drugog svetskog rata. Planovi za rezervni sastav Vojske prave se unapred, vežba je značajna ne samo za odbranu zemlje, već i u slučaju različitih elementarnih nepogoda i traje 15 dana.
   
  Od plave koverte do vatrenog dejstva u minobacačkom vodu. Vojni poziv nije iznenadio inženjera Dejana Lovića zaposlenog u Beogradskim elektranama. Jednog od 150 rezervista na poligonu kod Požarevca.
   
  To je normalna dužnost svakog punoletnog čoveka„, kaže Dejan, rezervni pešadijski potporučnik. Za svoj ratni raspored saznao je prošle godine. Atmosfera, kaže, podseća na dane iz vojske. „Samo smo sada malo stariji, imamo malo više sedih i koji kilogram više, ali sve je sada prilagođeno nama„, kaže Dejan.
   
  Vesti iz vojnog odseka, neke koji su ih dobili, ipak je uznemirila. Zbog tenzija u regionu, naročito.
   
  U pitanju je redovna procedura, obuke rezervnog sastava nemaju nikakve veze sa aktuelnom bezbednosnom situacijom niti sa migrantskom krizom. Ove obuke su sada intezivirane zbog mogućnosti sistema odbrane za takvu vrstu obučavanja i u narednom periodu biće ih još više„, kaže za RTS kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.
   
  Prema planu, obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina. Ne samo zbog odbrane zemlje, nego i u slučaju elementarne nepogode, poput poplava iz 2014. Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Zato se kalkuliše između potreba i novca.
   
  Kada pomirimo te dve činjenice imamo neki kompromis toliki broj rezervnog sastava koliko možemo finansijski da podržimo njihovu obuku„, kaže pukovnik Boško Zorić.
   
  Na obuku bi, po Zakonu, trebalo da se odazove svako ko je služio Vojsku pod oružjem. Muškarci do 60, žene do 50. godine. Ima i izuzetaka.
   
  Bolest u porodici, sprečenost zbog nekih vanrednih okolnosti ako se bavi sportom i priprema se za važna međunarodna svetska takmičenja, ukoliko se bavi naučnim radom i ukoliko od njegovog rada zavisi egzistencija porodice, ako se brine o nekome. Naše kolege iz centara imaju razumevanja i izlaze u susret, ne bi trebalo da dođe do zloupotreba„, kaže Krivokapić.
   
  Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.
   
  Autor: RTS

  Poslednjih nedelja na adrese jednog broja vojnih obveznika u Srbiji stigli su pozivi za vojne vežbe.
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  I sutra u Srbiji veoma toplo, od 35 do 40 stepeni

  U Srbiji će i sutra biti sunčano i veoma toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod koji upozorava da se veoma jak toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula s maksimalnim […]

  Najviše poskupeli – frizeri

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2024. godine, u odnosu na maj 2024. godine, u proseku su više za 0,1%. Potrošačke cene u junu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne […]