• NOVI ZAKON: Ko vozi sa dva promila alkohola u krvi OSTAJE BEZ AUTOMOBILA?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Predlog novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji predviđa oštrije kazne od sadašnjeg, naći će se pred Skupštinom Srbije u narednih mesec dana. Jedna od predloženih mera biće oduzimanje vozila vozačima kojima se ustanovi dva promila alkohola u krvi.

   

  – Mi ćemo uskoro u Skupštinu uputiti novi predlog zakona u kojem se predviđaju oštrije mere. Koliko god je bilo dilema, niko nije uspeo da me ubedi da mera koja spašava život može da bude pogrešna, kazao je ministar policije Nebojša Stefanović.

  Najveći broj stradalih pešaka, kazao je Stefanović, jesu građani od preko 65 godina starosti, te je istakao da represivne mere moraju da postoje.

  – Kontrolisaćemo svakoga. Neće mu pomoći ni što vozi merecedes ni džip, niti ako ima bilo kakvu člansku kartu. Ništa mu neće pomoći. Svaki vozač kojeg zaustavimo biće alkotestiran, poručio je Stefanović.

  Na skupu je rečeno da su „alko-brave“ dobar mehanizam kojim se u velikim sistemima sprečava da pokrene auto svako ko sedne za volan pod dejstvom alkohola.

  Stefanović je rekao da je u saobraćajnim kontrolama samo prošle godine otkriveno oko 52.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola i da je od tog broja vozača gotovo polovina imala od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi.

  – Protekle godine je 128 osoba poginulo na putevima Srbije kao direktna posledica vožnje pod uticajem alkohola, a 3.200 vozača i drugih učesnika u saobraćaju zadobilo je lakše i teže povrede, istakao je Stefanović.

  Ministar policije je naglasio da je „činjenica da se broj stradalih iz godine u godinu smanjuje i da preventivne i represivne mere policije daju rezultate i da to donekle ohrabruje, ali da moramo da radimo više“.

  Stefanović je rekao da podaci pokazuju da su žene znatno odgovorniji vozači, čak i kada se uračuna njihova procentualna zastupljenost u saobraćaju.

  Govoreći i o alko-bravama, kao posebnoj tehničkoj inovaciji, Stefanović je rekao da su se one već pokazale kao korisne u Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj, Belgiji, Irskoj, Estoniji i drugim državama.

  – Alko-brave su važne zato što se u velikom broju slučajeva dešavalo da vozači pod uticajem alkohola upravljaju vozilima čak i pored izrečenih zaštitnih i kaznenih mera, naveo je Stefanović.

  Dodao je da će najmlađi od iskusnih policijskih instruktora imati priliku da nauče kako da se snađu u saobraćaju kao i kako da pomognu drugima i tako zaštite živote.

  – Ovog septembra počinje naš projekat, koji radimo zajedno sa Ministarstvom prosvete, u kojem će svi učenici četvrtog i šestog razreda imati po osam časova godišnje, a koji će, između ostalog, biti posvećeni i bezbednosti saobraćaja, podsetio je Stefanović.

  Vršiteljka dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević pomenula je značaj koji ima podrška države u povećanju bezbednosti na putevima i navela da su edukacija, kampanje i konferencije način da se građani više edukuju.

  Predlog novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji predviđa oštrije kazne od sadašnjeg, naći će se pred Skupštinom Srbije u narednih mesec dana. Jedna od predloženih mera biće oduzimanje vozila vozačima kojima se ustanovi dva promila alkohola u krvi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]