• Koji neradni dani nas čekaju do kraja 2024. godine?

  Do kraja 2024. godine, građanima Srbije ostalo je devet neradnih dana tokom državnih i verskih praznika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koji neradni dani nas čekaju do kraja 2024. godine?
  Foto: Pixabay

  Završetkom novogodišnjih i božićnih praznika, prvi neradni dani koji nas čekaju su 15. i 16. februar, kada se obeležava Dan državnosti. Ove godine Dan državnosti pada u četvrtak i petak.

  Praznik rada u Srbiji garantuje dva slobodna dana – 1. i 2. maj, koje slede uskršnji praznici za vernike pravoslavne veroispovesti. Uskršnji praznici obeležiće se od 3. do 6. maja, čime će radnici imati šest vezanih dana odmora, piše Danas.

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu pada u ponedeljak, 11. novembra i biće neradan.

  Pravoslavni vernici imaju pravo za slobodan dan kada obeležavaju slavu.

  Neradni dani za pripadnike drugih veroispovesti

  Katolički hrišćani će za uskršnje praznike imati četiri neradna dana, od 29. marta do 1. aprila. Pored uskršnjih praznika, neradan dan za njih je i 25. decembar, kada obeležavaju Božić.

  Prvi verski praznik za pripadnike islamske zajednice je Ramazanski bajram. Zbog ovog verskog praznika njima će 10. april, prvi dan Bajrama, biti neradan dan. Sledeći praznik pada 16. juna, Kurbanski bajram, i takođe će biti neradan.

  Jom Kipur, koji obeležavaju pripadnici jevrejske zajednice, pada 12. oktobra, takođe će biti neradan dan za one koji ga proslavljaju.

  Koja su pravila za državne i verske praznike?

  Ukoliko jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Isto se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici, osim u slučaju Uskrsa, koji se uvek proslavlja u nedelju. Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik. Pripadnici pravoslavne veroispovesti imaju pravo na jedan slobodan dana kada obeležavaju slavu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]