• Koliko košta izdavanje pasoša po redovnoj, a koliko po hitnoj proceduri

  Za izdavanje pasoša u redovnoj proceduri potrebno je sedam dana, ali moguće je putnu ispravu dobiti i u roku od 48 sati ukoliko postoje opravdani razlozi za ubrzani postupak, ili uz novčanu naknadu, ukoliko ne posedujete dokaze o hitnosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko košta izdavanje pasoša po redovnoj, a koliko po hitnoj proceduri
  Foto: 013info

  S obzirom na predstojeće praznike – uskršnji i prvomajski koji su ove godine spojeni, očekivano je da ljudi planiraju putovanja. Međutim, kao i svake godine, pred praznike i godišnje odmore termini za zakazivanje se brzo popune.

  Kako su za N1 rekli u MUP-u, osnovna naknada za obrazac pasoša u redovnom postupku izdavanja iznosi 3.600 dinara.

  Izuzetno, u hitnim slučajevima kao što su potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put, ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ dužan je da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva, objašnjeno je u MUP.

  U tom slučaju, plaća se osnovna naknada za obrazac pasoša.

  Uredbom o vrstama usluga koje pruža MUP i visini takse za pružene usluge propisano je da se za podnošenje zahteva po prioritetu i izdavanje pasoša u Srbiji po ubrzanoj proceduri, takođe u roku od 48 sati od trenutka podnošenja, a bez priloženog dokaza o hitnosti, uz osnovnu naknadu za izdavanje pasoša plaća i taksa koja iznosi 5.000 dinara.

  Dakle, po ubrzanoj proceduri i bez dokaza o opravdanosti, izrada pasoša koštaće ukupno 8.600 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija