• Koliko košta pokušaj da se upiše fakultet: Udar na roditeljski budžet

  U zavisnosti od toga da li budući studenti žele da pohađaju pripremnu nastavu i polažu probne prijemne ispite troškovi pre samog upisa na fakultet mogu da budu i nekoliko desetina hiljada dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko košta pokušaj da se upiše fakultet: Udar na roditeljski budžet
  Foto: Unsplash

  Budući brucoši, pre nego što upišu fakultet, ove godine će, samo za prijavu prijemnog ispita, morati da plate od 3000 do 13.500 dinara, a troškovi drastično rastu ukoliko idu na pripremnu nastavu i probne prijemne ispite koje organizuju fakulteti.

  Na primeru Fakulteta organizacionih nauka (FON), koji važi za najpopularniji među srednjoškolcima, to izgleda ovako: prijava za prijemni ispit kandidata koji konkuriše za jedan studijski program košta 8000 dinara, ako kandidat polaže samo matematiku, a 10.500 dinara ako polaže testove iz matematike i opšte informisanisti, dok je cena prijemnog ispita za dva studijska programa uz polaganje samo matematike 11.000 dinara, a uz pologanje matematike i testa opšte kulture 13.500 dinara.

  Za buduće studente FON-a taj fakultet je obezbedio i fakultativnu pripremnu nastavu koja košta 30.000 dinara ukoliko se plati u celini, odnosno 32.000 dinara ukoliko se plaća u dve rate.

  Na FON-u probni test iz matematike koji košta 4500 dinara ili 3500 dinara za one koji su pohađali pripremnu nastavu, a probni test iz opšte informisanosti košta 2000 dinara.

  Redosled po skupoći

  Sledeći najskuplji fakulteti prema cenama prijemnog ispita su Elektrotehnički, Pravni i Fakultet za učitelje i vaspitače sa 10.000 dinara, a slede ih Filozofski fakultet sa 9630 dinara, Fakultet za bezbednost sa 9400 dinara i Šumarski fakultet sa 8500 dinara.

  Elektrotehnički fakuletet organizovao je pripremnu nastavu koja je koštala 46.000 dinara po predmetu (matematika i fizika), odnosno 51.000 dinara ukoliko se plaća na rate, a u okviru pripremne nastave bio je uključen i završni test i domaći zadaci koji su dobijali polaznici.

  Na Medicinskom fakultetu cena za pripremnu nastavu od ukupno 60 časova po predmetu je po 33.000 dinara za hemiju i za biologiju, a pripremna nastava na Fakultetu političkih nauka košta 19.000 dinara.

  Prijavljivanje kandidata za prijemni ispit na fakultetima trajaće od 19. do 22. juna prema rasporedu fakulteta, a polaganje prijemnih ispita biće od 24. do 28. juna, s tim da će svaki fakultet zasebno objaviti satnicu.

  Objavljivanje rezultata prijemnih ispita mora biti najkasnije do 1. jula na preliminarnoj rang-listi, dok konačna rang-lista mora biti objavljena najkasnije do 8. jula.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Uhapšen lekar u Kragujevcu, uzeo mito za carski rez

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Đ. M. […]