• Koliko muškarci dobijaju za porodiljsko odsustvo

  Samo 373 očeva u Srbiji koristilo je mogućnost porodiljskog odsustva u 2022. godini, prema podacima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Ipak, u nekim zemljama Evrope to postaje savršeno normalna stvar.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko muškarci dobijaju za porodiljsko odsustvo
  Foto: Unsplash

  Što se Srbije tiče, na sajtu Paragraf.rs napominje se da otac deteta može koristiti porodiljsko odsustvo „u slučaju kada majka napusti dete, ako premine ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo a kao opravdane razloge zakon navodi izdržavanje kazne, težu bolest i slično“. Takođe, može koristiti pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta – ali umesto majke.

  „Dakle, u svakoj prilici kada se majka i otac deteta sporazumeju, otac deteta može biti korisnik odsustva sa rada do dve godine od dana otvaranja porodiljskog odsustva, bez ikakvih dodatnih uslova, naravno mora biti zaposlen da bi mogao biti i odsutan, odnosno da bi ostvarivao pravo na naknadu zarade. Dakle, otac deteta može u izuzetnim okolnostima koristiti pravo na porodiljsko odsustvo, ali odsustvo sa rada radi nege deteta je mogućnost oca koji može isto koristiti samo na osnovu (pisanog) sporazuma sa majkom deteta“, napominje se.

  Pravnik Vukašin Milisavljević u tekstu na portalu Otvorena vrata pravosuđa pojašnjava da je taj „deo odsustva vezan za samu negu deteta i počinje od dana kada se navrše ta tri meseca od porođaja“.

  „I to pravo – pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, može koristiti i otac deteta umesto majke. Pravo na ovo odsustvo traje od isteka porodiljskog odsustva, dakle od trećeg meseca, pa do navršenih 365 dana od otpočinjanja porodiljskog odsustva, za prvo i drugo dete, ili dve godine za treće, četvrto i svako naredno dete. Dakle, ovo pravo može da koristi jedan od roditelja i jedan od uslova za ostvarivanje ovog prava oca je da je majka u radnom odnosu. To znači da roditelji mogu odsustvo da koriste naizmenično“, navodi.

  „Oba roditelja mogu istovremeno da koriste određena prava iz ovog zakona za decu različitog reda rođenja, u situacijama kada je potrebno odsustvo radi posebne nege deteta“, dodaje Milisavljević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za nedelju, 16. jun

  Nedelja nam donosi i sunce i oblake. U većem delu zemlje biće pretežno sunčano. Ipak, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na zapadu i jugozapadu zemlje mogući su kiša i pljuskovi sa […]

  Šta ako putnik dobije apartman koji nije ugovoren

  Počela je letnja sezona i ove godine će veliki broj putnika iz Srbije odmor provesti u organizaciji turističkih agencija. Prema podacima iz Jute, od oko milion putnika koji odmor provedu u […]