• Koliko nas košta kad plaćamo karticama na šalterima: Kad bankomat ne liči na bankomat

  Naknada za podizanje keša na šalteru i bankomatu „tuđe“ banke spada među najveće provizije koje banka zaračunava korisniku kartica. Pogotovo kada se to čini kreditnom karticom. Međutim, postoje i naknade koje banka zaračunava prilikom plaćanja za koja smo ubeđeni da ne donose dodatni trošak. A to su situacije kada, na primer, karticom plaćamo račune na šalteru menjačnica, pošta, platnih institucija, jer nam se to posmatra upravo kao – podizanje keša sa „tuđeg“ bankomata.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko nas košta kad plaćamo karticama na šalterima: Kad bankomat ne liči na bankomat
  Foto: Pixabay

  Mnogi građani se neprijatno iznenade kada shvate da im je banka skinula po nekoliko stotina dinara na ime podizanja gotovine na bankomatu druge banke, iako taj bankomat nisu ni videli, a kamoli podigli novac na njemu.

  Ali jesu platili karticom račune u menjačnici, banci, pošti… I to provlačeći ili prislanjajući karticu na takozvani POS terminal – onaj koji ima svaka benzinska pumpa, prodavnica, restoran, i gde im se nikada ne zaračunava provizija kada tako plaćaju benzin, hranu, odeću ili ručak.

  Problem je što, kada se taj POS terminal nalazi na šalteru u pošti, banci, menjačnici ili bilo kojoj drugoj finansijskoj instituciji u kojoj građani mogu da plate svoje račune – on ima funkciju bankomata i svako plaćanje karticom na njemu smatra se isključivo podizanjem gotovine. A tek nakon toga se tom „gotovinom“ plaćaju pomenuti računi.
  Dodatni problem je, međutim, što često ni sami radnici za šalterom ne znaju za naplatu provizije, pa korisnicima ne ukazuju da će imati dodatni trošak.

  Neke od pomenutih institucija su ova obaveštenja okačile na svom sajtu.

  Koliko zaračunavaju banke

  Prema tarifnicima prvih pet banaka sa najvećom aktivom u Srbiji, provizije za podizanje gotovine na bankomatu druge banke kreću se od jedan odsto za debitne kartice do tri odsto za kreditne kartice, dok se minimalni iznosi provizija kreću u rasponu od 60 dinara za Dina karticu do 250 dinara za ostale.

  Pojedine banke izdvajaju kao posebnu naknadu za podizanje gotovine na šalterima druge banke, i tu se provizije kreću do čak 350 dinara.

  Godišnji izveštaji

  Koliko bankama godišnje platimo na ime raznih naknada saznaćemo do kraja februara. Uglavnom sve banke do tada svojim klijntima pošalju godišnje izveštaje o naplaćenim naknadama.

  Na tom spisku će se, osim pomenutih provizija na ime podizanja keša sa bankomata i šaltera „tuđih“ banaka, nalaziti i mesečne naknade za održavanje tekućih računa, kao i naknade za sve dodatne usluge – sms servisa, mobilnog bankarstva i slično, ali i zaračunate zatezne kamate za odlazak „u minus“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]