Koliko smo daleko od korišćenja veštačkog mesa
U Srbiji i ostalim zemljama regiona trenutno nisu propisani adekvatni zakoni kojim se određuju izrada i analiza veštačkog mesa. Izradu takvih zakona trenutno razmatraju i brojne članice Evropske unije, Sjedinjene Američke Države, ali i Velika Britanija. Od razmatranja se nije daleko odmaklo.
Kod nas sve više priča o veštačkoj hrani i njenoj sve masovnijoj proizvodnji, stručnjaci smatraju da smo mi daleko od toga. Što se tiče građana, onih anketiranih, veruju da se pravo meso jednostavno ne može zameniti veštačkim.
Meso spravljeno u veštačkim uslovima dosta se razlikuje od onog koje svakodnevno konzumiramo, kažu stručnjaci. Osim toga, trenutno ne postoji nijedna naučna studija koja govori o posledicama prekomerne upotrebe takve vrste hrane.
Prof. dr Denis Kučević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu navodi „U tom slučaju bi i mi trebali da posmatramo pre bilo čega uvođenja na naše tržište, da se apsolutno to proveri sa aspekta struke“.
SZO je upozorila na preko 50 opasnosti, šta se dešava kroz deset godina konzumacije nečega što je imalo veštačku prodeferaciju u bioreaktorima. Kakav je uticaj na zdravstveno stanje, mi to pretpostavljamo ali ne znamo“ navodi prof.dr Denis Kučević.
U skorijoj budućnosti veštačko meso će verovatno biti skuplje od prirodnog. Kakvu ćemo tada hranu jesti i da li će se ona proizvoditi kod nas, to zavisi isključivo od potrošača, smatraju stručnjaci.