• Koliko su parovi zadovoljni klinikama za vantelesnu oplodnju?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Najveći broj parova u Srbiji koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo, nešto više od 60 odsto, sve procese vantelesne oplodnje (VTO) radi preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pokazalo je istraživanje koje je radilo Udruženje „Šansa za roditeljstvo“.

  Čak 38,4 odsto ispitanika nije od klinike za vantelesnu oplodnju dobilo nikakve informacije o lečenju i načinu lečenja na klinici za VTO, bez obzira da li je privatni centar u pitanju ili državni, navodi se u saopštenju tog Udruženja.

  Ono što posebno zabrinjava je da je čak 48,9 odsto ispitanika naišlo je na situaciju neočekivanih i iznenadnih dodatnih troškova u toku postupka VTO, a veliki broj ispitanika, čak 85 odsto, ima više poverenja u privatne klinike i smatra da je bolji pristup lekara u privatnim klinikama za VTO.

  „Naše državne klinike za VTO moraju biti u istom rangu kao i privatni centri“, istakla je predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ Sandra Jovanović, a navodi se u saopštenju.

  Više od dve trećine ispitanika suočava se sa problemima u VTO klinikama kao što su: nepoštovanje vremena pacijenata, nepristupačnost lekara i nemogućnost konstruktivnog razgovora, nemogućnost detaljnog informisanja o sopstvenom postupku.

  Zatim neljubaznost medicinskih sestara i osoblja, nervoza i neprijatnost medicinskog osoblja, osećaj da „ometaju i smetaju“ ukoliko postavljaju detaljna pitanja u vezi sa samim VTO postupkom, nedovoljno individualni pristup lekara, premalo vremena za pregled i konsultacije, osećaj kao na traci“.

  Preovladava jasno mišljenje da je privatnim klinikama finansijski momenat najvažniji u procesu lečenja bez obzira na to da li se proces radi preko RFZO-a ili iz sopstvenih sredstava, nedostaje individualan pristup i nedostaje vreme i razgovor sa lekarima koji vode VTO postupak.

  Pacijenti smatraju da se hormonska terapija daje u privatnim klinikama po istom šablonu za sve i da je taj šablon vođen što manjom cenom leka.

  Primedbe na državne centre odnose se na neljubaznost medicinskog osoblja, zatim na manjak vremena sa lekarom i na površne razgovore. Komunikacija je svedena na najmanju moguću meru i samo u nužnim situacijama. Pacijenti jasno pokazuju strah i nedovoljnu slobodu da postave pitanja ordinirajućem lekaru.

  U saopštenju se navodi i da se svaki 6. par u Srbiji suočava s problemom neplodnosti i veliki broj tih parova mora na proces vantelesne oplodnje kako bi došli do potomstva.

  Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi i svetu koja finansira neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje sa starosnom granicom za ženu do 43 godine za prvo dete, a omogućena su i dva pokušaja vantelesne oplodnje za drugo dete ukoliko je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom.

  Parovi u Srbiji o trošku RFZO-a VTO procese mogu uraditi u 6 državnih centara i 11 privatnih koji imaju potpisan ugovor sa RFZO-om. U istraživanju, koje je bilo anonimno, učestvovalo je 497 osoba.

  Jovanović kaže da je cilj istraživanja da se ukaže na probleme sa kojima se parovi u Srbiji suočavaju i poboljšanje uslova lečenja.

  „Ideja ja da uskoro dobijemo i nacionalni registar koji bi konačno pokazao koliko to beba dobijamo uz pomoć vantelesne oplodnje koju država finansira. Država mora da zna krajnji rezultat, a krajnji rezultat jesu bebe“, istakla je Jovanović.

  Najveći broj parova u Srbiji koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo, nešto više od 60 odsto, sve procese vantelesne oplodnje (VTO) radi preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pokazalo je istraživanje koje je radilo Udruženje „Šansa za roditeljstvo“.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Počinje prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

  Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počinje u sredu 19. juna prijavljivanjem kandidata, a završava se poslednjim danom upisa primljenih 12. jula. Na 107 studijskih programa za […]

  31. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula

  31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više […]