• Kon: Roditelji koji ne žele da vakcinišu decu zapravo biraju virus

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio za TV Prvu da roditelji koji ne žele da vakcinišu decu zapravo biraju virus. „Jel’ treba decu da pitamo hoće li se vakcinisati“, upitao je on.

  Član Kriznog štaba za borbu protiv kovida19 je rekao da ako se ne odvoje nezaštićeni od onih zaštićenih postojaće tok virusa, i tada će virus dugo trajati. A onda se, kako dodaje, stvara kolekitvni imunitet, koji takođe neki podržavaju.

  „Ja jednostavno saopštavam istinu. Onda to znači da roditelj sam svom detetu bira virus i otuda ta poruka za vakcinu jer ona štiti od obolevanja“, istakao je Kon.

   Prema njegovim rečima, deca osnovnoškolskog uzrasta imaju blažu kliničku sliku, ali nije tako sa decom koja idu u srednje škole. Potom dolazi do zaražavanja i onog dela stanovništva koje je vakcinisano i koje je posebno osetljivo i to su stariji građani i otuda ta priča o trećoj dozi.

  Upitan da li je logično da se traži od roditelja da vakcinišu decu kada imamo situaciju da se ni dovoljan broj odraslih nije vakcinisao, Kon kaže:

  „Normalno da je nelogično. Ja samo pitam jednu stvar, da li će deca uzrasta od 12 do 18 godina, kada budu imali svoju decu, da li će ih vakcinisati? Da li treba da pitamo decu da li hoće da se vakcinišu“, rekao je dr Kon.

  Ističe da deca nemaju dovoljno znanja o tome.

  „Isto tako trvrdim da nemaju ni roditelji koji su zaluđeni sa tim“, dodao je on i napomenuo da samo 12 antivakcinaša pokriva 73 odsto interneta, oni su uticajni i to je problem.

  „Dakle, pod uticajem pojedinaca, zloupotrebom straha i brige roditelja, stvaraju zabunu kod roditelja. Vrlo je jasno da je roditelj izabrao da dete izloži virusu kada je odlučio da ga ne vakciniše“, ponovoio je on.

  Dr Kon kaže da u Srbiji sada imamo dominantan delta soj, dok lambda soj još uvek nije na vidiku, ali ističe i da treba biti na oprezu. Ipak, navodi i da nema utisak da će se na sledećoj sednici Kriznog štaba nešto dramatično promeniti.

  „Da budem potpuno jasan, odlazak na bilo koji masovni događaj je rizik“, smatra Kon, a upitan da li treba odmah pooštriti mere, odgovara da nije siguran da će se to dogoditi. Što se tiče već zakazanih festivala oni će se, prema njegovim rečima, održati, ali uz pooštrene mere.

  „Problem su kontakti gde dolazi do prenošenja, a to je sve ono što oduševljava mlade u ovo doba godine – noćni izlasci. Ukidanje toga je krajnje nepopularno i sumnjam da će biti doneto“, kaže Kon.

   

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio za TV Prvu da roditelji koji ne žele da vakcinišu decu zapravo biraju virus. „Jel’ treba decu da pitamo hoće li se vakcinisati“, upitao je on.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]