• Kreće li proizvodnja elektromobila u Kragujevcu?

  U 2024. godini očekuje se realizacija dugo najavljivane proizvodnje Stelantisovih električnih automobila u Srbiji. Procene su da će se polovinom godine u Kragujevcu predstaviti novi model automobila na struju, koji još zvanično nema naziv, ali ono što se zna jeste da će se novih 1000 radnika zaposliti dok će proizvodnja obuhvatati i firme koje će indirektno učestvovati čime će se širiti prstenovi proizvodnje, ne samo u Kragujevcu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kreće li proizvodnja elektromobila u Kragujevcu?
  Foto: Pixabay

  Pripreme za proizvodnju Stelantisovih električnih automobila u Kragujevcu su uveliko otpočele, radnici se obučavaju, a u pogon se dovoze nove mašine i oprema. Zaposleni očekuju da će već sredinom 2024. godine prvi modeli automobila sići sa proizvodnih traka.

  „Automobil koji mi radimo je nešto zaista novo, prvo to je potpuno električni automobil i to je jedan automobil koji će zaista za neki naredni period, kako se bude proizvodio i prodavao, apsolutno biti nešto što će po svim mogućim kriterijumima postaviti novi standard proizvodnje automobila u svetu. Drago mi je što se sa Kragujevcem ova priča nastavlja i Kragujevac se ponovo na velika vrata vraća na mapu svetskih proizvođača automobila“ kaže Saša Đorđević- predsednik Samostalnog sindikata Fijat automobili Srbija.

  Kragujevac ima dugu tradiciju automobilske industrije a novi korak u ovoj proizvodnji odraziće se i na ekonomiju kako grada tako i regiona Šumadije.

  “ Ove godine imamo negde blizu pola milijarde spoljno trgovinskog suficita, znači da smo za toliko, iznosa oko 450 miliona evra više izvezli nego uvezli a taj će broj da doživi ozbiljan skok sa novim modelom koji će se proizvoditi u Kragujevcu i iz Kragujevca izvoziti u zemlje širom sveta. Ja očekujem da će ovaj novi model, s obzirom da se radi o gradskom praktičnom automobilu, postići veći uspeh nego prethodni model a samim tim biće i veći efekat na ekonomiju i Srbije i Šumadije i grada Kragujevca“ smatra Nikola Dašić- predsednik Privremenog organa grada Kragujevca.

  2012. godine na tržište je izašao poslednji model iz Kragujevca, automobil Fiat 500 L. Iako tada nije bio toliko vidljiv na ulicama grada danas ga građani voze a takve su procene da će biti i sa električnim automobilima.

  Automobilska industrija obeležila je XX vek u Kragujevcu, a Zastava 750 auto u narodu poznat kao Fića, postao je simbol grada. Ipak vreme će pokazati da li će XXI vek obeležiti proizvodnja električnih automobila i da li će time grad na Lepenici dobiti novi simbol.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]