• Krizni štab odlazi u istoriju: Ministarstvo zdravlja osnovalo Radnu grupu za borbu protiv kovida

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Ministarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupu za borbu protiv kovida, čiji je predsednik direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović, prenosi Euronews Srbija.

  Time je završena era Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, koji je upravljao epidemijom od 2020. godine. Krizni štab bio je telo pri Vladi Srbije.

  Kako je za Euronews Srbija rečeno u Ministarstvu zdravlja, grupa ima 12 članova, a jednog sekretara. Interesantno je da među članovima Radne grupe nisu dr Predrag Kon, prof. Branislav Tiodorović, koji su bili članovi Kriznog štaba.
   
  Članovi radne grupe su dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, prof. dr Tatjana Adžić Vukičević, Klinika za pulmologiju UKC Srbije, doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS.

  Zatim prim. dr sci. med. Vesna Mioljević, direktorka Službe za bolničku epidemiologiju i higijenu ishrane, UKCS, dr Ana Jovićević, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, prim. dr sci. med. dr Snežana Jovanović, rukovodilac Službe za medicinsku mikrobiologiju, UKCS, prof. dr Tomislav Preveden, upravnik Klinike za infektivne bolesti UKC Vojvodine.

  Tu su i dr Sandra Mićunović Popović, specijalista epidemiologije, UKC Vojvodine, prof. dr Miodrag Vrbić, rukovodilac Klinike za infektologiju UKC Niš, dr Nikola Milenković, specijalista epidemiologije, UKC Niš, dr Ružica Radojević Marjanović, rukovodilac Klinike za infektivne bolesti UKC Kragujevac, prim. dr sci. med. Zorana Đorđević, specijalista epidemiologije UKC Kragujevac, dok je sekretar Radne grupe dr Milunka Milinković, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

  Iz Ministarstva zdravlja navode da su zadaci Radne grupe da daje predloge o postupanju sa kovid pozitivnim pacijentima na svim nivoima zdravstvene zaštite (primarna, sekundarna i tercijarna), kao i da daje predloge procedura za kretanje kovid pozitivnih pacijenata od ustanova na primarnom nivou zdravstvene zaštite kao višim nivoima zdravstvene zaštite radi obavljanja dijagnostičkih procedura ili potrebe za stacionarnim lečenjem i obrnuto.

  „Zadatak Radne grupe je da daje predloge mera za organizovanje stacionarnog lečenja kovid pozitivnih pacijenata u zdravstvenim ustanovama na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, razmotri opravdanost postojanja kovid bolnica kao potrebnih zdravstvenih ustanova, odnosno organizacionih jedinica zdravstvenih ustanova, daje predloge za sprovođenje preventivnih mera shodno epidemiološkoj situaciji i drugih mera na osnovu medicinskih indikacija“, navode u Ministarstvu zdravlja.

  Ministarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupu za borbu protiv kovida, čiji je predsednik direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović, prenosi Euronews Srbija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  U okviru međunarodne akcije na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su na teritoriji Republike Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji SEE JAD 2023 u okviru EMPACT Firearms („Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023“), čiji je cilj da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa.

  Sokolom za sokola – Srbijavoz pokreće kampanju za zaštitu stepskog sokola

  Na inicijativu kompanije „Srbijavoz“, u železničkoj stanici Beograd Centar u četvrtak, 30. novembra, simbolično je obeležen početak kampanje „Sokolom za sokola”. Tokom trajanja kampanje, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje stepskog sokola (Falco cherrug), od svake kupljene karte u vozu „Soko“ biće odvajan jedan dinar za kupovinu i postavljanje veštačkih gnezda, kao i za čišćenje dela staništa stepskog sokola u opštini Alibunar.

  Počelo prijavljivanje osmaka za predmet koji će polagati kao treći na maloj maturi

  Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se od danas pa do 29. decembra izjasne elektronski putem preko portala Moja srednja škola https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/ ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, najavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.