• Lista deset najplaćenijih poslova u Srbiji, za neke nije potreban fakultet

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2023. godine broj zaposlenih iznosio je 2.835.900, a broj nezaposlenih 317.800.  

  Minimalna plata je iznosila nešto ispod 40.000, dok pojedini zaposleni mogu da se pohvale da primaju i preko 500.000 dinara.

  Evo kako izgleda lista najplaćenijih poslova u našoj zemlji.

  Zanimljivo je da uprkos tome što su visoke plate uglavnom rezervisane za visoko kvalifikovane profile, ima i onih na pozicijama koje su u deficitu, a za koje nije potreban fakultet.

  1. IT pozicije

  Menadžer za odnose s javnošću kompanije Infostud Miloš Turinski navodi za N1 da su se na prvom mestu za period 2021 – 2023. godine našle razne IT pozicije za programere različitih tehnologija.

  To su IT Project Manager, UX/UI/WEB Designer, C#/C++ Developer, Mobile developer, Data Warehouse/Business Intelligence Developer, Python Developer, Software Developer/Programmer/Engineer, JavaScript Developer, Business Intelligence/Data Warehouse Consultant, Backend developer, Software Developer/Programmer/Engineer, Full stack developer i Backend developer, gde su se zarade kretale u opsegu od 250.000 do 500.000 dinara.

  U pojedinim slučajevima i više:

  2. Menadžer prodaje – 250.000 – 350.000 dinara

  3. Šef gradilišta – 250.000 dinara

  4. Vozač – 250.000 – 350.000 dinara

  5. Marketing menadžer – 250.000 dinara

  6. Vodoinstalater – 240.000 dinara

  7. Arhitektonski projektant 240.000 – 270.000 dinara

  8. Mašinski inženjer – 235.000 dinara

  9. Šef kuhinje – 350.000 dinara

  10. Stomatolog – 180.000 dinara

  Turinski ukazuje da su u ovoj tabeli maksimalni iznosi koji su zabeleženi, što znači da nisu proseci, niti se ovolike zarade očekuju od strane svih poslodavaca za iste pozicije.

  Takođe kada govorimo o pozicijama u prodaji, koja je u ovom slučaju na visokom drugom mestu, ova zarada isključivo zavisi od dodatnog procenta od prodaje koji se ostvari na osnovnu zaradu. Za većinu navedenih pozicija vidimo da su u pitanju deficitarna zanimanja poput vozaća. vodoinstalatera i oblasti poput ugostiteljstva i građevine gde se poslodavci zaista bore za sav kvalifikovani kadar sa visinama zarade„, rekao je Turinski.

  S druge strane, ako posmatramo podatke Republičkog zavoda za statistiku – podaci nam govore malo drugačije.

  Na prvom mestu su i dalje programeri, pa potom slede zaposleni u avio saobraćaju, nakon kojih slede naučni istraživači, finansijske usluge i eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa.

  Međutim po njihovim podacima svi sem programera imaju zaradu između 100.000 i 200.000 dinara i radi se o prosecima, pa je samim tim i lista drugačija. 

   

  Zanimljivo je da uprkos tome što su visoke plate uglavnom rezervisane za visoko kvalifikovane profile, ima i onih na pozicijama koje su u deficitu, a za koje nije potreban fakultet.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.