• Maja Gojković: Nema crne liste umetnika, nikad ne bih dozvolila cenzuru

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da ne postoji nikakva crna lista kada su u pitanju filmski autori.
   
  Gojković je rekla da ne postoji takva lista, jer ona nikada ne bi dozvolila da se neko cenzuriše, zato što je njen otac bio u zatvoru zbog pisanja pisama.
  Ona je za TV Hepi rekla da je Filmski centar Srbije (FCS) imao osam ili devet konkursa, od kojih je jedan izazvao mnogo polemike i pažnje, ali da ne može ništa da priča dok se FCS ne izjasni o žalbi autora i dok žalba ne dođe u nadležnost Ministarstva.
   
  Nedavno je Upravni odbor FCS odbio filmove „Doktor D“ Gorana Markovića, „Škartovi“ Srđana Dragojevića i „Sloboda ili barbarizam“ Želimira Žilnika koje je, na osnovu konkursa, prihvatila i predložila komisija FCS.
   
  Ubzo nakon toga, Upravni odbor FCS na čelu sa predsednicom Jelenom Trivan doneo je odluku da se poništi prvi konkurs na koji je pozvao eminentne reditelje, na šta su reagovali učesnici konkursa pismima upućenim Ministarstvu kulture protiv poništavanja konkursa.
   
  Gojković je poručila da su njena vrata otvorena za sve i da ona stalno razgovara sa umetnicima, zbog čega do sada nije bilo crnih mrlja na Ministarstvu kulture.
   
  Prema njenim rečima, 2020. i 2021. godine uspela je da poveća budžet za snimanje domaćih filmova.
   
  Kako je napomenula, u Srbiji je u poslednjih četiri-pet godina snimljeno 246 filmova strane i domaće produkcije. 
   
   

  Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da ne postoji nikakva crna lista kada su u pitanju filmski autori.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li bi veći porez na alkohol smanjio potrošnju

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je nedavno vlade širom sveta da povećaju poreze na alkohol i zaslađena pića. Kako se navodi, zdravstveni problemi prouzrokovani konzumiranjem alkohola i zaslađenih pića sve više opterećuju zdravstvene sisteme, a ova organizacija smatra da će povećanjem cena tih proizvoda odvratiti ljude od kupovine.