• Mala matura sredinom juna: Kako se čuvaju testovi i kako izgleda ceo proces?

  Sve je spremno za malu maturu – odštampani su testovi za završni ispit, a u završnoj fazi je i štampanje rezervnih kombinacija iz sva tri testa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mala matura sredinom juna: Kako se čuvaju testovi i kako izgleda ceo proces?
  Foto: Pixabay

  Rezervne kombinacije koriste se ukoliko se desi da testovi „procure“, kao što je bio slučaj 2019. godine. U suprotnom, obično se koriste naredne godine za probu male mature, piše Euronews Srbija.

  Mala matura 2024 biće održana 18, 19. i 20. juna. Prvog dana osmaci polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika, drugog dana test iz matematike, a trećeg dana test iz izbornog predmeta. Osmaci su imali mogućnost da biraju jedan od pet ponuđenih predmeta – istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

  Ispit u svim školama počinje i završava se u isto vreme – počinje u devet i završava se u 11 sati. Đaci imaju dovoljno vreme za izradu zadataka – 120 minuta. Nadležni kažu da će i ove godine, kao i prethodnih, većina zadataka biti na zaokruživanje. Zapravo oboji se kružić ispred tačnog odgovora.

  Pripremu testova i njihovo štampanje radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV). Čitav proces pripreme ovog ispita realizuje se po najstrožim bezbednosnim procedurama.

  „Prostor u kojem se posao odvijao i u kojem se čuva poverljivi materijal obezbeđen je višestruko i pristup imaju samo ovlašćena lica koja su potpisala klauzulu o poverljivosti. U završnoj fazi je i štampanje rezervne kombinacije, koja se uobičajeno koristi naredne školske godine, kao probni test ili u neke druge svrhe“, kaže za Euronews Srbija direktor Zavoda Branislav Ranđelović.

  Testovi završnog ispita pripremljeni su na srpskom i još osam jezika nacionalnih manjina na kojima se sprovodi nastava. Osim toga, pripremljeni su testovi za polaznike funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i za decu koja se obrazuju po IOP 2.

  Čuvanje testova

  Testovi za završni ispit su odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama i spremni za distribuciju po posebnom rasporedu.

  Trenutno se čuvaju u posebnom prostorijama Zavoda, gde pristup ima ograničen broj ljudi. U Zavodu postoje tri nivoa zaštite – video nadzor, alarm, ali i fizičko obezbeđenje.

  Testovi se iz Zavoda distribuiraju prema punktovima u pratnji policije. Distribuciju testova do punktova radi Pošta Srbije. Za svaku školsku upravu određena je jedna škola koja predstavlja punkt. Direktori na dan testiranja preuzimaju zapečaćene testove sa punktova.

  Nadležni iz Ministarstva prosvete kažu da će struktura testova i broj otvorenih i zatvorenih zadataka biti sličan kao i prethodnih godina, što znači da će većina zadataka biti rešavana tako da će se zaokruživati jedan od ponuđenih odgovora, odnosno bojiti kružić ispred tačnog odgovora.

  Svi testovi moraju da budu u skladu sa standardima, da sadrže zadatke na sva tri nivoa – osnovnom, srednjem i naprednom. Učenici ne smeju da napuštaju prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

  Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

  Nakon polaganja, osmake čeka upis u srednju školu, u zavisnosti od ostvarenog uspeha na završnom ispitu i uspeha tokom školovanja. Na uspehu iz škole đaci maksimalno mogu da ostvare 60 bodova, dok na maloj maturi maksimalno mogu da imaju 40 bodova (po 14 srpski i matematika i 12 na testu iz izbornog predmeta).

  Dodatni kanal komunikacije

  U srednjim školama za upis u prvu godinu ima slobodno 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika osmog razreda i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

  U utorak, 18. juna đaci polažu srpski (maternji jezik), 19. juna test iz matematike, a 20. juna test iz izbornog predmeta. U Ministarstvu prosvete kažu da je ove godine najviše osmaka za treći test izabralo geografiju – 41 odsto, potom biologiju – 36 odsto, istoriju devet odsto, fiziku 6,4 odsto i hemiju 6,8 odsto.

  Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u matičnim osnovnim školama i na portalu Moja srednja škola, dok će posle prigovora koji se mogu podneti ili u školi ili elektronski, konačni rezultati biti poznati 25. juna.

  Na portalu Moja srednja škola objavljeni su detaljni rezultati za prethodnu školsku godinu, gde đaci i roditelji mogu da vide koliko je bilo potrebno poena za upis u sve srednje škole, odnosno obrazovne profile.

  Ove godine je napravljen dodatni kanal komunikacije sa roditeljima i učenicima – vajber grupa Moja srednja škola – info kanal.

  Osmacima je ove godine u ponudi 235 obrazovnih profila u srednjim školama. Od 72.522 mesta predviđena za upis, 79 odsto mesta je u četvorogodišnjim profilima, 20,75 odsto su trogodišnji, a 0,2 dvogodišnji. Oko 76 odsto mesta je u srednjim stručnim školama, a 24 odsto u gimnazijama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]