• Mali: Prijava za pomoć mladima od 16. do 30. maja, plate do 2026. godine 1.000 evra, a penzije 500

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Među mladima koji imaju pravo na najnoviju pomoć države od 100 evra, za novac treba da se prijave samo oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

  Mali je gostujući na TV Pink pojasnio da oni treba da se prijave između 16. i 30. maja, dok mladi koji su se ranije prijavili za pomoć isplaćenu u februaru, ne treba ponovo da se prijavljuju, a novac će dobiti na račune na koje su dobili i prethodnu isplatu.

  Plate do 2026. godine 1.000 evra, a penzije 500

  Mali je izjavioda su penzioneri u Srbiji juče dobili dve lepe vesti u vidu materijalnih davanja, od kojih je prva 20.000 dinara pomoći od države, a druga povišica od 5,5 odsto koja je juče pristigla korisnicima iz kategorije zaposlenih.

  On je istakao da su na konto pomoći isplaćene 34 milijarde dinara i da sve ovo zajedno pokazuje snagu naše ekonomije i javnih finansija.

  „Sa pomoći od po 20.000 dinara i povišicom od 5,5 odsto ukupna masa za penzije je uvećana za 11,2 odsto“, rekao je Mali.

  Naveo je da su penzije bezbedne i sigurne, da će rasti iz godine u godinu, a do 2026. godine prosečna penzija će biti 500 evra.

  Rašće i plate, pa se prema rečima ministra Siniše Malog, očekuje da će prosečna plata u Srbiji 2026. godine iznositi 1.000 evra.

  Mali je istakao da se država kada je počela pandemija korona virusa odgovorno ponela i privredu i građane do sada u kešu pomogla sa 8,7 milijardi evra.

  „Ranije kada god je bila kriza imao sam osećaj da se država povlačila u sebe a ljudi su bili prepušteni sami sebi. Sada nije bilo tako, mi smo kao država brzo reagovali na koronu i spasili ekonomiju, pa nije bilo zatvaranja firmi i otpuštanja, za razliku od mnogih drugih zemalja“, naglasio je on.

  Naveo je da je uprkos velikim davanjima privredi i građanima udeo našeg javnog duga u bruto-društvenom proizvodu 52,1 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta, koji iznosi 60 odsto.

  Naveo je da je ovaj nivo znatno veći u mnogim drugim zemljama, pa u Nemačkoj iznosi 70, u Crnoj Gori 90, Velikoj Britaniji 100, Grčkoj 220.

  Mali je istakao da novac koji se daje privredi i građanima radi ublažavanja posledica pandemije, potiče iz realnih izvora i da su stabilnost ekonomske situacije u zemlji kao i javnih finansija rezultat teških ekonomskih reformi koje su počele da se sprovode 2014. godine.

  „U julu 2012. godine smo imali 8,5 milijardi dinara na računu, što nije bilo ni za plate ni za penzije i bili smo pred bankrotom a sada imamo 162 milijarde i likvidni smo“, rekao je Mali.

  Za subvencije za fiskalizaciju prijavljeno 125.000 firmi

  Za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije prijavilo se oko 125.000 firmi, izjavio je Mali i podsetio da će e-fiskalizacija startovati 1. maja i da više neće biti pomeranja rokova.

  „Već smo isplatili subvencije za oko 122.000 prijavljenih privrednih subjekata. Oni na konto subvencija dobijaju po 100 evra po lokaciji i 100 evra po fiskalnom uređaju“, pojasnio je ministar.

  Naveo je i da se za novi sistem fiskalizacije prijavilo oko 130.000 obveznika, da je taj posao pri kraju i pozvao firme da ne čekaju poslednji momenat da obave neophodne pripreme.

  Među mladima koji imaju pravo na najnoviju pomoć države od 100 evra, za novac treba da se prijave samo oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]