• Maline u radnji sedam puta skuplje nego u otkupu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Dok traje rat između malinara i hladnjačara, zbog niske otkupne cene maline, u supermarketima kilogram tog voća košta čak sedam puta više nego što trenutno dobijaju proizvođači.

   

  Pakovanje malina, od 125 grama, trgovci su, i to na popustu, pre nekoliko dana nudili za 100 dinara, dok je proizvođačka cena bila 120 dinara – ali po kilogramu.
   
  Proizvođači u Leskovcu tvrde da su čak prinuđeni da otkupljivačima maline prodaju po 100 i 80 dinara, umesto po 120 dinara koliko su koštale do pre tri dana. Dragan Miljković iz Bošnjaca, jedan od organizatora nedavnih protesta u Leskovcu, kaže da je „reč o osveti otkupljivača“.
   
  – Spustili su cenu, verovatno zato što smo digli glas, ali mi smo nemoćni – rekao je Miljković.
   
  Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, ističe da je pravo pitanje koliko je učesnika u lancu prodaje maline na kojoj kod nas najmanje zarađuju proizvođači.
   
  – Nemam komentar na tu cenu. Proizvođači treba da budu karika u lancu, a ne da svi gledaju kako od nas da kupe jeftino i prodaju što skuplje. Za mesec dana hoće da ostvare nenormalno veliku zaradu i to na štetu malinara koji rade cele godine. Ne znam koliko je onih koji su u lancu i koji bi da zarade. Oko 75 odsto proizvođača u Srbiji malinu predaju direktno hladnjačarima. Očigledno da postoji mnogo posrednika dok voće stigne do trgovaca – ističe Radović za Politiku. Kaže da je ove godine, zbog pada ponude, i drugo voće u Srbiji skuplje, ali da je tolika nadogradnja cena neobjašnjiva.
   
  Asocijacija okuplja 54 lokalna domaća udruženja i na stotine malih i velikih proizvođača koji glavni problem vide u samovolji hladnjačara koji dogovaraju cenu voća mimo tržišne logike. Sa druge strane, vlasnik hladnjače „Master fruts“, Rade Cvetić demantuje da je bilo kartelskog udruživanja hladnjačara.
   
  – To nema nikakve logike jer cenu određuje tržište. Ne možete se dogovoriti jer ima 560 hladnjačara u Srbiji, a ovde ne može da se dogovori troje ljudi a ne svi oni – rekao je Cvetić i dodao da su u sadašnjoj situaciji u problemu i proizvođači i hladnjačari. 
  Autor: Politika, Beta

  Dok traje rat između malinara i hladnjačara, zbog niske otkupne cene maline, u supermarketima kilogram tog voća košta čak sedam puta više nego što trenutno dobijaju proizvođači.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]