• Manjak u turizmu u prva tri meseca 137 miliona evra: Mnogo se više trošilo na putovanja u inostranstvu nego prošle godine

  Devizni prihodi od turizma u prva tri meseca ove godine iznosili su 575 miliona evra, za 61 milion evra više nego u istom periodu prošle godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Manjak u turizmu u prva tri meseca 137 miliona evra: Mnogo se više trošilo na putovanja u inostranstvu nego prošle godine
  Foto: Unsplash

  Međutim, potrošnja naših građana u inostranstvu po osnovu turizma zabeležila je ogroman skok u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle. Odliv deviza po ovom osnovu iznosio je 712 miliona evra, u odnosu na 543 miliona evra za prva tri meseca 2023. godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

  Posledično, deficit po osnovu turizma je povećan sa 29 miliona prošle na 137 miliona evra za prva tri meeca ove godine.

  Po osnovu privatnog turizma devizni prihodi u prvom kvartalu iznosili su 571 milion evra, a rashodi 664 miliona evra. Prošle godine u istom periodu, po osnovu privatnog turizma imali smo suficit od 15 miliona evra.

  Najveći deficit u razmeni turističkih usluga u ovom periodu imali smo sa EU. Dok su prihodi od turista iz EU iznosili 233 miliona evra, rashodi po osnovu odlazaka naših turista u zemlje Unije dostigli su 447 miliona evra.

  Ubedljivo najveća negativna razlika u periodu januar mart ove godine ostvarena je sa Grčkom. Tamo su naši turisti potrošili 158 miliona evra, dok su Grci kod nas potrošili svega 16 miliona evra u ovom periodu.

  Negativan, ali znantno manji, bilans smo imali i sa Nemačkom, Italijom, i Slovenijom, dok smo plus imali sa Rumunijom, Hrvatskom i Bugarskom.

  Sa evropskim zemljama van EU imali smo suficit od 116 miliona evra i to se uglavnom odnosi na BiH, S. Makedoniju i Rusiju.

  Sa BiH smo ostvarili suficit od 33 miliona evra, sa Makedoncima 34 miliona evra, a sa Rusijom čak 59 miliona evra.

  Od turističkih dolazaka iz Kine imali smo prihode od 28 miliona evra, a rashode samo tri miliona evra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije

  Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama […]