• Međunarodni dan SOS telefona: U više od 90 odsto prijavljenih slučajeva počinilac nasilja je muškarac

  U Srbiji se na SOS telefon za žrtve nasilja godišnje u proseku javi 250 osoba.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Međunarodni dan SOS telefona: U više od 90 odsto prijavljenih slučajeva počinilac nasilja je muškarac
  Foto: Pixabay

  U više od 90 odsto prijavljenih slučajeva počinilac nasilja je muškarac, a samo 14 odsto prijava završi se sudskim epilogom.

  Centar za podršku ženama je povodom Međunarodnog dana SOS telefona koji se obeležava danas, saopštio da žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja, uprkos dobrim zakonskim okvirima, i kada smognu snage da podnesu prijavu, neretko završavaju u začaranom krugu u kome iznova doživljavaju traumu.

  Navedeno je da 98 odsto žrtava poznaje počinioca, polovina ih živi s nasilnikom, a gotovo polovina prijava odnosi se na psihičko nasilje.

  Direktorka Centra za podršku ženama Biljana Stepanov je navela da je Centar 2023. godine pružio podršku za 213 korisnica. Ukupno su pružile 984 usluge, od koji je 420 usluga psiho-socijalnog savetovanja i informisanja, i 72 usluge pravne podrške i upućivanja.

  Primljeno je 158 poziva na besplatni SOS telefon 0800 101010, dok je ukupno bilo 230 obraćanja uključujući pozive na ostale telefone te organizacije, dolazaka u njenu kancelariju, kao i preko onlajn konsultacija.

  „Tokom 2023. godine na SOS telefonu evidentirana su 54 slučaja (22 odsto) fizičkog nasilja, 116 slučajeva (47 odsto) psihičkog nasilja, 32 slučaja ekonomskog nasilja (13 odsto), kao i 40 slučajeva seksualnog nasilja (16 odsto) i dva slučaja digitalnog nasilja (jedan procenat). U 208 slučajeva (98 odsto) žrtva poznaje počinioca, u 93 slučaja (47 odsto) žrtva živi sa počiniocem, a u 198 slučajeva (93 odsto) počinilac je muškarac“, iznela je Stepanov.

  Podsetila je da su SOS linije za žrtve rodno zasnovanog nasilja u svetu uvedene sredinom 1970-tih, dok je u Srbiji prva SOS linija počela da radi tek u martu 1990. i to samo zahvaljujući ženskim organizacijama.

  Stepanov je rekla da odgovor na probleme mora biti veća podrška žrtvama i multisektorska saradnja.

  SOS telefon 0800 101010 radi od 2009. godine, neprekidno je dostupan svim korisnicima širom Srbije i potpuno je besplatan, a osobe koje prijavljuju nasilje mogu da ostanu anonimne.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije

  Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama […]