• Mihajlović: Vučić odredi koliko će se povećati minimalac, pa mi kobajagi pregovaramo

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Minimalna mesečna zarada u Srbiji za 2021. godinu verovatno će biti povećana oko šest odsto, sa 30.000 na 32.000 dinara, koliko je država predložila, rekao je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.

   

  On je rekao da je to potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da nije prvi put da u toku pregovora u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) o minimalnoj ceni rada predsednik saopšti iznos mogućeg povećanja.
   
  Ministarstvo finansija je predložilo povećanje minimalne cene rada od četiri do šest odsto, sindikati traže povećanje od 25 odsto, a poslodavci prihvataju predlog države, ali uz ustupak da se poveća neoporezivi deo zarade. 
   
  Vučić prvo odredi koliko će se povećati minimalac, pa onda mi u SES-u kobajagi pregovaramo„, rekao je Mihajlović za Betu.
   
  Dodao je da sindikati „shvataju ekonomsku situaciju, ali da su projekcije države za narednu godinu optimističnije“ i da je bilo prostora da se minimalna zarada poveća više od šest odsto.
   
  Na veći procenat povećanja minimalne zarade obavezuje i, kako je rekao, obećanje ministra za rad Zorana Đorđevića od pre dve godine, da će se 2021. godine minimalac izjednačiti sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je sada 37.000 dinara. 
   
  Kako dodaje, ovim tempom povećanja prosečne plate u Srbiji 2025. godine neće dostići, kako je rekao, ni 600 evra, a ne 900 koliko je Vučić obećao. 
   
  Bilo bi dobro da bar taj minimalac isplaćuju firme koje su u stvarnim finansijskim problemima, ali neće biti tako, isplaćivaće ga sigurno i one koje imaju profit„, rekao je Mihajlović. 
   
  Istakao je da će minimlanu zaradu primati ne oko 350.000 ljudi kao do pandemije, već oko 500.000 od oko 2,1 milion ukupno zaposlenih.
   
  Potvrda da će tako biti je, prema njegovim rečima, i to što je napravljena greška kada je deljena državna pomoć „kao nožem da je zasečena“, pa umesto da bude selektivna i dobiju je preduzeća koja su stvarno bila u problemu, dobile su je i trgovinske firme koje su skoro normalno radile. Većina njih su, kako je rekao, uprkos posledicama pandemije na poslovanje verovatno osvarile profit, a radnicima su podeljene plate u visini minimalca za koji su novac dobile od države
   
  Mihajlović je ocenio da će u novembru sigurno početi otpuštanja radnika, bar onih deset odsto od ukupno zaposlenih, na šta imaju pravo i poslodavci koji su primili državnu pomoć. 
   
  Socijalno-ekonomski savet čiji su članovi reprezentativni sindikati SSSS i UGS „Nezavisnost“, Unija poslodavaca Srbije i Vlada Srbije, poslednju rundu pregovora o „minimalcu“ imaće u ponedeljak, 14. septembra i ako se ne dogovore odluku će doneti država, pošto prema Zakonu o radu na to ima pravo. 
   

  Minimalna mesečna zarada u Srbiji za 2021. godinu verovatno će biti povećana oko šest odsto, sa 30.000 na 32.000 dinara, koliko je država predložila, rekao je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija