• Milion i po građana Srbije letuje u inostranstvu: Koliko su poskupeli letnji aranžmani

  Očekujemo da će ove sezone u inostranstvu letovati oko milion i po srpskih turista, od kojih nešto više od milion u Grčkoj, gde je zabeležen i najveći rast u odnosu na prošlu sezonu, kaže u razgovoru za portal N1 direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Milion i po građana Srbije letuje u inostranstvu: Koliko su poskupeli letnji aranžmani
  Foto: Pixabay

  „Prvi pokazatelji govore da će ova letnja sezona biti na nivou 2019. godine, a možda je čak i premaši. U predsezoni imamo čak za oko sedam odsto više prijava nego u poslednoj godini pre epidemije koronavirusa. Ipak, iskustvo nam govori da moramo da sačekamo kraj sezone, jer to što je rezervisano ne znači da će biti i realizovano“, oprezan je Seničić.

  Sagovornik N1 ističe da je najtraženija destinacija i dalje Grčka, za kojom slede Turska, Egipat i Tunis.

  „Na severu Grčke, pre svega na Halkidikiju i u regiji Pijerija, u kojoj se nalaze Paralija, Leptokarija i Nei Pori, letuje oko dve trećine naših turista koji odmor provode u toj zemlji, a popularna su i ostrva poput Tasosa, Skijatosa, Lefkade, Kefalonije, Krfa. A ako govorimo o daljim ostrvima, na koje se najčešće putuje čarter letovima, najveće interesovanje vlada za Krit i Rodos“, ističe Seničić.

  Upitan o cenama smeštaja u Grčkoj, naš sagovornik kaže da je „poskupelo sve“, navodeći da su apartmani u proseku skuplji za deset do petnaest odsto, a hoteli za dvadesetak procenata.

  „To je, nažalost, nešto što je bilo očekivano, s obzirom na visinu inflacije i na skok svih elemenata koji utiču na formiranje cene. Prosečna cena trokrevetnog apartmana u Grčkoj prošle sezone bila je približno 700 evra za deset dana, a ove godine je to između 750 i 800. Kada se tome doda i trošak prevoza, dolazimo do nekih 320 do 350 evra po osobi u apartmanskom smeštaju, bez ishrane. Kod aranžmana koji uključuju avionski prevoz i hotelski smeštaj na bazi deset dana, najniža cena kreće se između 650 i 750 evra po osobi“, navodi Seničić.

  Prema njegovim rečima, povećane su i cene avio-prevoza, a poskupljenje nije zaobišlo ni autobuski prevoz, koji je skuplji za oko deset odsto. Primera radi, prosečna cena povratne autobuske karte iz Beograda za destinacije na severu Grčke sada je između 70 i 80 evra, dok je za Tasos i Lefkadu oko 90 evra.

  „Mesta u grčkim letovalištima i dalje ima jer je veoma velika ponuda apartmanskog smeštaja u svim regijama Grčke. Kod hotela je nešto drugačije, njih prodaje cela Evropa, pa je često već početkom jula ostane malo slobodnih termina u hotelima. Za one koji žele da putuje uvek se nađe poneko mesto, ali je pitanje kvaliteta toga što je ostalo neprodato“, podvlači Seničić.

  U Italiji i Španiji letuje više od 100.000 turista iz Srbije

  Za letovanje u Italiji i Španiji odlučuje se više od 100.000 turista iz Srbije odlučuje se , iako su te destinacije skuplje u odnosu na ostale.

  „U Italiji je velika ponuda aranžmana sa autobuskim prevozom, uglavnom za severni deo zemlje, ali i čarter i redovnih letova za ostrva Sicilija i Sardinija. U Španiji najveći broj turista iz Srbije boravi u regionu Barselone, odnosno u letovalištu Ljoret de Mar, a u poslednjih nekoliko godina interesantan je i deo obale Kosta del Sol, kao i ostrvo Majorka koje je sa Beogradom povezano čarter letovima i redovnom avio-linijom. Tokom letnje sezone u Italiji boravi do pedesetak hiljada turista iz Srbije, dok je u Španiji letuje nešto više građana, oko 70.000, jer je prepoznatljivija kao morska destinacija“, zaključuje Seničić.

  Turista iz Srbije u velikom broju ima i u Turskoj, za koju Seničić kaže da je porodična destinacija broj jedan.

  „Imamo ogromnu ponudu hotela u Turskoj, od severa do juga. U letnjoj sezoni iz godine u godinu beležimo porast interesovanja za severni deo obale kao što su Sarimsakli i Kušadasi, gde imamo mogućnost da relativno brzo stignemo i autobusom. Dakle, ne putuje se 24 sata, do tamo može da se stigne za 15-16 sati. Te destinacije nekada su zbog blizine bile namenjene tržištima u Sandžaku, Severnoj Makedoniji i južnoj Srbiji, a poslednjih godina trend odlaska u taj deo Turske proširio se i na centralnu i severnu Srbiju“, napominje Seničić.

  Najveće interesovanje vlada za centralni deo Turske, prvenstveno Bodrum i Marmaris, kao i za Antaliju, Alanju, Kemer, Belek, ali srpskih turista ima i na desetinama manjih mesta koja se otvaraju kao destinacije.

  „Prosečan desetodnevni aranžman u Turskoj koji uključuje hotelski smeštaj na bazi polupansiona i avio-prevoz košta između 600 i 650 evra po osobi. A u Kušadasiju, na primer, 11 noćenja sa doručkom i autobuskim prevozom usred jula može da se nađe sa svega 300 evra. Procenjujemo da će tokom ove sezone na turskoj obali organizovano letovati oko 45.000 turista koji putuju avionom i otprilike još toliko autobusom, pa ako tome dodamo i individualne putnike dolazimo do cifre od oko 100.000 srpskih turista u turskim letovalištima“, navodi Seničić.

  Sagovornik N1 dodaje i da je interesovanje za Tunis ove sezone manje nego prošlog leta, za nekih desetak odsto, ali je i dalje aktuelan.

  „U toj severnoafričkoj zemlji je dobar odnos cene i kvaliteta, uz popuste ili besplatan boravak za decu u hotelskim kapacitetima. Egipat je turistička destinacija u usponu, tamo letuje nešto više od 70.000 naših turista“, naglašava Seničić.

  Ističe da je Crna Gora takođe jedna od značajnih destinacija, na koju, kako kaže, približno trećina turista iz Srbije ide preko turističkih agencija.

  „Hoteli su poskupeli i na crnogorskom primorju, povećane su i cene privatnog smeštaja, ali ne u toj meri kao na drugim destinacijama. U Crnoj Gori mogu da se nađe noćenje s doručkom u vrlo pristojnim hotelima i za 32 do 35 evra, a u ponudi je i veliki broj manjih privatnih hotela. Cene noćenja u privatnom smeštaju zavisi pre svega od lokacije i kvaliteta, ali pristojan trokrevetni apartman može se pronaći za 60 evra pa naviše“, napominje Seničić.

  Kako kaže, tražena je i Bugarska, koja uvek generiše do 100.000 putnika, mahom iz istočne i jugoistočne Srbije.

  „Interesantna je i Albanija, pre svega turistima iz južnog dela Srbije, ali tražnja više nije kao u prvoj godini pandemije koronavirusa. Cene su i tamo skočile, a razlog je izlazak Albanije na evropsko tržište. Zanimljiva destinacija je i Hrvatska, ali se u tu zemlju putuje individualno jer tu nemamo organizovanih grupa. Tokom letnje sezone u Hrvatskoj boravi nekoliko desetina hiljada građana Srbije, najveći broj njih već standardno letuje u Istri“, objašnjava Seničić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Uhapšen lekar u Kragujevcu, uzeo mito za carski rez

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Đ. M. […]