• Ministar Vulin najavljuje opštu vojnu obuku

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Još se nisu smirile strasti zbog poziva za vojnu vežbu, a ministar vojni najavljuje da bi svi građani morali da prođu neki vid vojne obuke.

   

  Ministar Aleksandar Vulin rekao je da svi napori koje ulaže to ministarstvo, Generalštab i Komanda za obuku nisu dovoljni bez pomoći čitave države i društva.
   
  „Zato mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Ni jedna vojska na svetu nije dovoljno brojna, ni jedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama, ukoliko nema podršku čitavog stanovništva, ukoliko nema podršku svih građana jedne zemlje“, naveo je Vulin.
   
  U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku kažu da ukoliko bi se sprovela opšta obuka stanovništva, to bi značilo da postoji pretnja od spoljne agresije. Osim toga, navode i da je prema prethodnoj strategiji nacionalne bezbednosti, ta pretnja okarakterisana kao malo verovatna.
   
  „Stanovništvo bi trebalo da zna, građani bi trebalo da znaju koji su to izazovi i rizici na koje ministar Vulin misli. Dakle nikakve promene ustrojstva vojske, promene vojne obaveze ne bi trebalo da se donose bez donošenja nove strategije nacionalne bezbednosti i strategije odbrane“, kaže za B92 Vladimir Erceg iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
   
  Statistika kaže da mnogo više građana strada usled neznanja kako da postupe prilikom poplava, požara ili drugih elementarnih nepogoda.
   
  „Možda bi bilo pametnije obučavati stanovništvo pravilnom postupanju u vanrednim situacijama, a ne za opštu vojnu obuku u cilju odbrane zemlje. To je posebno važno u slučaju naše zemlje, koja i dalje ima katastrofalan sistem civilne zaštite u kome je stanovništvo neobučeno za postupanje u takvim situacijama“, kaže Erceg. Takođe, treba raditi na obuci, ali i boljoj opremljenosti pripadnika specijalnih jedinica koje reaguju u vanrednim situacijama.
   
  General u penziji Sreto Malinović smatra da u državi koja nema obavezu služenja vojnog roka stanovništvo mora na drugi način obučiti da se brani.
   
  „Što se ne bi u srednje škole uveo nekadašnji predmet odbrana i zaštita, da se upoznaju sa osnovama naoružanja, nekada su učenici srednjih škola išli na gađanja, ne da se obuče da budu militantni, već da mogu da se odbrane“, kaže Malinović za N1.
   
  Analitičar Aleksandar Radić navodi da bi mladima obuka mogla da se približi tako da ih motiviše za dobrovoljno služenje vojnog roka.
   
  „Možda ne bi bila lošao ideja da se u srednju školu uvede mogućnost da mladići i devojke dobrovoljno odu u letnji kamp koji bi organizovala Vojska Srbije, svaki dan da odu do poligona, da razgovaraju s vojnicima, možda da pojedu neku žabu“, kaže Radić. Ipak, napominje da masovna obuka stanovništva nije moguća bez obaveznog služenja vojnog roka.
  Autor: B92, N1

  Još se nisu smirile strasti zbog poziva za vojnu vežbu, a ministar vojni najavljuje da bi svi građani morali da prođu neki vid vojne obuke.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija