• Ministarstvo poljoprivrede: Pasivni status gazdinstva se ne određuje na osnovu katastra

  Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) nikada nije bilo niti je trenutno propisano određivanje pasivnog statusa poljoprivrednom gazdinstvu ukoliko prijavi obavljanje poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu koje se u katastru ne vodi kao obradivo poljoprivredno zemljište, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ministarstvo poljoprivrede: Pasivni status gazdinstva se ne određuje na osnovu katastra
  Foto: Pixabay

  Kako je navedeno, prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u RPG koje je sam proizvođač popunio, kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

  Sa druge strane, naglašavaju iz Ministarstva, pravilnikom o upisu u RPG bilo je i trenutno jeste propisano određivanje pasivnog statusa poljoprivrednom gazdinstvu koje je u zahtevu za upis ili u zahtevu za ostvarivanje prava na podsticaje prijavilo netačne podatke, odnosno ako na obradivom poljoprivrednom zemljištu prijave obavljanje poljoprivredne proizvodnje koju u stvarnosti ne obavljaju, odnosno koja nije pod biljnim kulturama i koja se ne obrađuje (tzv parlog), što je, kako su naveli, očigledna zloupotreba prava.

  Ako se poljoprivredna proizvodnja obavlja na zemljištu koje se u katastru nepokretnosti ne vodi kao obradivo poljoprivredno zemljište, objašnjavaju iz Ministarstva, već se vodi kao neplodna površina ili zemljište posebne namene, poljoprivredni proizvođač na tom zemljištu može podneti zahtev za promenu katastarske kulture i klase područnoj jedinici Republičkog geodetskog zavoda, do ispravke u katastru može da koristi subvenciju.

  Podsećaju da se pravo na podsticaje po hektaru obradive zemlje ostvaruje za poljoprivredno zemljište na kome se obavlja poljoprivredna proizvodnja, odnosno da se pravo na refakciju akcize za gorivo za poljoprivredne svrhe ostvaruje do najviše 100ha upisanog obradivog poljoprivrednog zemljišta.

  Iz Ministarstva dodaju da je u toku rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju u pogledu propisivanja osnova za korišćenje zemljišta za dobijanje subvencija.

  Novina se odnosi na to da se poljoprivrednicima koji nemaju dokaz o vlasništvu niti ugovor o zakupu dozvoli da se upišu u eRPG na osnovu posebne izjave overene kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, kojom garantuju da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju, što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama kada dođu u proveru.

  Iz Ministarstva poručuju da su svim poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju za sva pitanja, pojašnjenja i dodatnu podršku Kontakt centar Uprave za agrarna plaćanja, kao i besplatan broj telefona za upite u vezi sa eAgrar-om 0800 106 107.

  Takođe, mogu se obratiti putem kontakt forme na sajtu Uprave za agrarna plaćanja i eAgrar sajtu i putem imejl adresa i društvenih mreža (Instagram i Fejsbuk).

  „Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja ulaže maksimalne napore da na sve upite koji pristižu svim kanalima informisanja odgovori u najkraćem mogućem roku“, ističu iz Ministarstva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]