• Ministarstvo prosvete: Problem sa softverom odložio pregledanje testova s probe državne mature

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  ​Proba je obavljena da bi se testirao ceo sistem i utvrdili eventualni nedostaci koje je potrebno rešiti pre nego što se pristupi implementaciji ovog ispita u obrazovni sistem, ističu iz prosvetnog vrha.

  Ministarstvo prosvete potvrdilo je pisanje lista Politika, nakon što je Politika objavila saznanja da je sistem pao na probi državne mature, da je zbog softverskih problema odloženo elektronsko pregledanje testova iz srpskog (maternjeg) jezika koje su učenici radili, pa ni rezultati još nisu objavljeni na novom administrativnom portalu „Moja matura”, a samim tim đaci nisu bili u prilici da pogledaju svoje radove i pokušaju da podnesu onlajn prigovore na eventualne greške u bodovanju. Pitali smo nadležne zašto rezultati ove probe nisu objavljeni 5. juna, kao što je bilo planirano, zašto je odloženo pregledanje testova, kada će i da li će biti nastavljeno ili se proba i za sistem završila zbog gomile softverskih problema.

  − Proba državne mature održana je 31. maja u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature. Proba je obavljena upravo kako bi se testirao ceo sistem i utvrdili eventualni nedostaci koje je potrebno rešiti pre nego što se pristupi implementaciji ovog ispita u obrazovni sistem. Ministarstvo prosvete je, tokom pregleda skeniranih testova iz srpskog jezika i književnosti, odnosno, maternjeg jezika i književnosti, utvrdilo da postoji problem sa softverom i pristupom pregledača zadacima koje je potrebno pregledati. To je izazvalo vremenska odstupanja od projektovanog plana i zahteva dodatna softverska podešavanja. Uzevši u obzir navedeno, kao i završetak redovne nastave, ministarstvo je donelo odluku da se pregledanje testova odloži za period posle šestog juna − odgovorili su iz prosvetnog vrha.

  Osim toga, podsetili su da je Ministarstvo prosvete predložilo da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se velika matura umesto u junu 2024. polaže u junu 2026. godine. Međutim, nisu precizirali kada će i da li će pregledanje testova s probe velike mature biti nastavljeno.

  Sad treba imati u vidu da na portalu „Moja matura”, koji je posvećen velikoj maturi, piše da preliminarni rezultati neće biti objavljeni u predviđenom terminu, a da će „informacija o terminu objavljivanja biti dostupna na ovom portalu i u srednjoj školi”.

  − Posle objavljivanja informacije o dostupnosti rezultata, ukoliko postoje problemi uvida u test i rezultate možete se obratiti timu za podršku. Praćenjem portala učenici i nastavnici će dobijati sve važne informacije u pripremi državne mature − navodi se u obaveštenju korisnicima portala „Moja matura” kojim upravlja Ministarstvo prosvete i odgovorno je za sadržaj koji je objavljen na toj onlajn stranici.

   

  ​Proba je obavljena da bi se testirao ceo sistem i utvrdili eventualni nedostaci koje je potrebno rešiti pre nego što se pristupi implementaciji ovog ispita u obrazovni sistem, ističu iz prosvetnog vrha.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]