• Mladenci – praznik mladih bračnih parova i običaj koji se praktikuje

  Mladenci se slave 22. marta, a posvećeni su uspomeni na stradanje svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mladenci – praznik mladih bračnih parova i običaj koji se praktikuje
  Foto: Pixabay

  Svi ovi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

  Mlade domaćice toga dana dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost domaćice. Ovde valja napomenuti da Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

  Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u vikend pre.

  Običaj za Mladence

  Najpoznatiji, najočuvaniji i najviše poštovan običaj za Mladence jeste da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna.

  Oni su u narodu poznati kao mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

  Simbolično, mladenčići se premazuju medom i nude svim gostima koji toga dana dolaze u kuću mladog bračnog para.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]