• ISTRAŽIVANJE: Čak 70 odsto omladine želi da se odseli iz mesta u kome živi, najviše njih u ZAPADNU EVROPU

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Istraživač Krovne organizacije mladih Srbije Boban Stojanović naveo je zabrinjavajući podatak iz istraživanja da tek svaki treći mladi čovek u Srbiji smatra da je demokratija najbolji oblik vladavine, a gotovo isto toliko, 32 odsto, misli da nije.

   

  Mladi u Srbiji kao svoj najveći problem vide nezaposlenost, a tek svaka peta mlada osoba se zaposli na poslu za koji se školovala, pokazalo je istraživanje koje je danas predstavila KOMS.
   
  Pored toga, rezultati pokazuju da su mladi zainteresovani za politiku, ali ne veruju srpskim političarima, a tek svaki četvrti ima pozitivan stav prema EU.
   
  Krovna organizacija mladih Srbije predstavila je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji povodom 12. avgusta Međunarodnog dana mladih, a istraživanje je sprovedeno od maja do jula, onlajn upitnikom na koji je odgovorilo 396 mladih od 15 do 30 godina.
   
  Među njima 60 odsto ne zarađuje i živi u porodičnom stanu, 21 odsto živi u iznajmljenom, 10 odsto ima svoj stan, dok je 90 odsto neudato, odnosno neoženjeno.
   
  Prema zvaničnoj statistici, među nezaposlenima u Srbiji je 146.000 mladih, četvrtina od ukupnog broja, a najviše ih je, 33 odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.
   
  Istraživanje pokazuje da i dalje najviše njih želi da se zaposli u državnoj službi, a kada završe školovanje 56 odsto njih ne zaposli se u struci.
   
  Većina od 60 odsto mladih je veoma zainteresovana za politiku, ali troje od četvoro se izjašnjava da nemaju osobu u političkom životu Srbije kojoj veruju, dok nešto više poverenja imauju u institucije, najviše u vojsku.
   
  Među mladima 11 odsto su učlanjeni u neku stranku, pet odsto su bili u stranci pa su je napustili, tri odsto planira da se učlani, a 72 odsto ima veoma negativan stav prema partijama.
   
  Da je Srbiji potreban jak vođa misli 39 odsto mladih.
   
  Prema rečima Stojanovića, 60 odsto omladine sebe smatra evrorealistima, samo 25 odsto veruje da bi se ulaskom u EU u Srbiji živelo bolje, a većina ocenjuje da se Unija rasopada.
   
  Međutim, na pitanje da li podržavate članstvo u EU, 42 je dogovorilo sa „da“, dodao je on.
   
  Stojanović je ocenio da je zastrašujući podatak da je samo osam odsto zadovoljno obrazovnim programom, a najviše ih je reklo da nemaju podsticaj da uče, pošto se znanje u Srbiji ne vrednuje.
   
  Čak 70 odsto omladine želi da se odseli iz mesta u kome živi, najviše njih u Zapadnu Evropu.
   
  Zabrinjavajući je i nalaz da je gotovo polovina omladine izjavila da je bila izložena nekom obliku fizičkog ili verbalnog nasilja, a najviše ih smatra da su porodični odnosi uzroci nasilja.
   
  Kada je reč o korišćenju naprednih tehnologija, pokazalo se da 98,1 odsto mladih svakog dana koristi internet.
   
  Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja rekla je da je predstavljeno istraživanje značajno da bi se preduzeli potezi da se položaj omladine poboljša i ukazala da je prioritet Vlade Srbije smanjenje nezaposlenosti među mladima.
   
  Ankete o radnoj snazi govore da je u 2016. bilo 28,5 odsto nezaposlenih mladih, a do 2013. bilo ih 11 odsto više, što znači da imamo napredak, ali ostaje i dalje prosek da je nezaposlenost mladih dvostruko veća nego ostalih, navela je ona.
   
  Prema njenoj oceni ohrabruje to što su mladi zaintreresovani za politiku.
   
  Među funkcionerima u državi, troje poslanika u Skupštini Srbije mlađe je od 30 godina, dok u vladi nema tako mladih ministara.
   
  Narodni poslanik Ognjen Pantović istakao je da država mora da prepozna potrebe omladine i kao šansu naveo najavljena izdvajanja države u IT sektor, gde će moći da se zaposle mladi inženjeri.
   
  Narodna poslanica Ana Stevanović poručila je mladima da ne čekaju, jer niko za njih neće učiniti ništa dok sami ne preuzmu da menjaju sve što im smeta u sistemu. 
   
  Autor: Fonet

  Istraživač Krovne organizacije mladih Srbije Boban Stojanović naveo je zabrinjavajući podatak iz istraživanja da tek svaki treći mladi čovek u Srbiji smatra da je demokratija najbolji oblik vladavine, a gotovo isto toliko, 32 odsto, misli da nije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. maj

  I narednih dana nastavlja se nestabilno, pravo majsko vreme, sa čestim pljuskovima. Sutra će i košava duvati. Ciklon će se premeštati preko severa Italije ka Nemačkoj donoseći Srbiji […]

  Srbija druga u Evropi po broju kockarnica

  Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, pet puta […]