• Momirović: Proizvoda sa oznakom „bolja cena“ ima dovoljno, preprodaja će biti oštro sankcionisana

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Proizvoda iz akcije „Bolja cena“ ima dovoljno i biće dostupni na rafovima svih maloprodajnih objekata u zemlji, a biće i novih, rekao je za RTS ministar trgovine Tomislav Momirović. 

  U akciju snižavanja cena za 20 proizvoda uključeno je više od 2.500 maloprodajnih objekata širom Srbije. U prvim danima zabeležene su nestašice nekih od proizvoda na sniženju, ali prema rečima ministra trgovine Tomislava Momirovića, robe ima dovoljno i rafovi se stalno dopunjuju.

  „Preprodaja će se oštro sakcionisati, jer cilj je da građani mogu da kupe više robe za svoj novac. U narednom periodu još detaljnije ćemo kontrolisati sekundarno tržište. Robe ima, brzo se nadopunjuju proizvodi“, kaže ministar Momirović.

  Najavljeno je da će se sledeće nedelje spisak proširiti za 10 do 15 namirnica. Ministar trgovine kaže da je ova akcija sveobuhvatni napor i trgovaca i države, i da pokušavaju da u proizvode sa boljom cenom uvrste više povrća.

  „Svi se odriču dela zarade. Živimo u tržišnoj ekonomiji, nema zabrana i nikoga ne teramo na nešto. Želimo da građanima omogućimo da lakše prebrode ovu jesen i uveren sam da se neće desiti da drugi proizvodi poskupe na uštrb ovih“, rekao je Momirović.

  Kada je reč o maržama, ministar trgovine kaže da ne postoje zvanični podaci i da je on zahvalan trgovcima jer su se odrekli dela zarade, a kod nekih proizvoda sa „Boljom cenom“ i cele zarade.

  O različitim cenama istih proizvoda, i kako to da su neki naši proizvodi jeftiniji u inostranstvu, ministar kaže da je teško analizirati na osnovu utisaka.

  „Naravno da ima pojedinih proizvoda u regionu koji su jeftiniji nego kod nas. Generalno, mi imamo najeftinije cene ili međunajeftinijim u Evropi“, kaže ministar Momirović.

  „Povećanje akciza neće značajno uticati na inflaciju“

  Marže su samo jedan deo koji generiše inflaciju. Drugi su cene energenata. Letnji period je išao naruku, ali potencijalno je još jedno poskupljenje cene struje i gasa, a država je zacrtala da tekuću godinu završi sa inflacijom od osam odsto.

  „Mi idemo ka tome, već četvrti mesec zaredom beležimo pad inflacije, i uveren sam da ćemo postići taj cilj. Povećanje akciza neće značajno uticati na inflaciju, kada je reč o kafi, to je u proseku povećanje do sedam dinara po kilogramu. Nafta poskupljuje i to je trend u svetu na koji ne možemo da utičemo, ali i dalje imamo najjeftiniju struju“, objašnjava Momirović. 

  Do kraja godine očekuje se potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, što će omogućiti izvoz, ali i uvoz bez carina. Postoje stavovi da bi pojedine grane srpske privrede zbog toga mogle biti ugrožene.

  „U narednih pet do sedam godina svi proizvodi će moći da se bescarinski izvoze u Kinu, koja je ogromno tržište. Ako se opredelite da zabranama regulišete privredu, u startu ste izgubili. Verujem da će ovo dovesti i do novih investicija i tehnologija“, zaključio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

  U akciju snižavanja cena za 20 proizvoda uključeno je više od 2.500 maloprodajnih objekata širom Srbije. U prvim danima zabeležene su nestašice nekih od proizvoda na sniženju, ali prema rečima ministra trgovine Tomislava Momirovića, robe ima dovoljno i rafovi se stalno dopunjuju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]