• Mozaik nacionalnih manjina iz Srbije

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pročitajte tekst slovačkom jeziku.

  Upravo na Medjunarodni dan ljudskih prava, u Beogradu održan je prvi sajam nacionalnih manjina, u organizaciji Kancelarije za ljudska i nacionalna prava i saradnje sa nacionalnim savetima. Petnaest predstavnika nacionalnih manjina koji žive u Srbiji  imali su zadatak da se predstave  što bolje, lepše, da predstave svoj maternji jezik, kulturu, običaje, hranu i dr.

  Slovačku nacionalnu manjinu prezentovalo je Slovačko kulturno prosvetno društvo Detvan iz Vojlovice. Za lepotu slovačke tezge pobrinule su se vezilje ovog društva koj esu posetiocima nudile u nošnji slane i sladke tradicionalne specialitete. Pored toga pokazali su vez, lutke u tradicionalnim vojlovačkim nošnjama, knjige, oslikane tanjire, vreteno i razne detalje koji predstavljaju njihov rad. Prvu godinu sajma obogatile su pesme i igre članova kulturno umetničkih društava koje su izveli u atraktivnom popodnevnom kolaž programu. Vojlovački Detvanovci zaigrali su poznatu koreografiju Tapantoše, dok su muška I ženska pevačka grupa zapevali splet slovačkih narodnih pesama. Nije nedostajao ni predivan glas pevača Miroslava Beške.Slovačku tezgu posetila je I svojim prisustvom podržala predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji Ana Tomanova Makanova. Hala A 3 beogradskog sajma se na trenutak pretvorila u mesto lepote, raznolikosti I raznobojnosti.

              Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da je politika Srbije ka nacionalnim manjinama u skladu sa najvećim svetskim standardima I da ni jedna nacionalna manjina neće biti talac bilokakve politike. Učesnike dogadjaja pozdravila je I direktorka Kancelarije za ljudska I nacionalna prava Suzana Paunović koja je istakla, da su manjine koje žive u Srbiji najlepšim mostom za lepše odnose sa susedima. Simboličan slogan Jedinstven mozaik Srbije šalje najlepšu poruku o značaju zajedničkog života, razumevanja i uzajamnog poštovanja izmedju naroda koji žive u našoj državi. Pored toga, istakla je i to da će Srbija čuvati svoj kompleksan mozaik i raditi na daljem usavršavanju.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]