• Na današnji dan, 27. jul

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  916 – Umro je slovenski prosvetitelj Kliment Ohridski, najpoznatiji učenik braće Ćirila i Metodija i njihov saradnik u širenju slovenske pismenosti i književnosti.

  1189 – Veliki župan Stefan Nemanja ugostio je u Nišu nemačkog cara Fridriha I Barbarosu na njegovom proputovanju kroz Srbiju u Trećem krstaškom ratu, i ponudio mu savez protiv Vizantije.

  1540 – Pod optužbom za veleizdaju, pogubljen je Tomas Kromvel, glavni savetnik engleskog kralja Henrija VIII.

  1675 – U bici kod Sazbaha, u Holandskom ratu, poginuo je francuski vojskovođa Anri Tiren, komandant francuske vojske u Tridesetogodišnjem ratu.

  1789 – Kongres SAD osnovao je Odeljenje za spoljne poslove, koje je kasnije postalo Stejt department.

  1830 – U Francuskoj je izbila trodnevna „Julska revolucija“ izazvana odlukom kralja Šarla X Burbonskog da ukine slobodu štampe, raspusti tek izabranu skupštinu i promeni izborni zakon. Kralj je abdicirao i emigrirao u Škotsku.

  1832 – Rođen je Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao je pripovetke i herojske poeme („Na Liparu“, „Ponoć“, „Padajte braćo“, „Otadžbina“, „Seobe Srbalja“, „Stanoje Glavaš“).

  1835 – Rođen je Đozue Karduči, najveći italijanski pesnik u prvim decenijama posle ujedinjenja Italije, profesor italijanske književnosti Univerziteta u Bolonji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1906. („Jambi i epode“, „Nove rime“, „Varvarske ode“).

  1839 – Počeo je Opijumski rat Kine i Velike Britanije kada su kineske vlasti u luci u Kantonu zaplenile i uništile 20.000 sanduka opijuma.

  1841 – U dvoboju je poginuo ruski pisac Mihail Jurjevič Ljermontov, pesnik kavkaskih pejsaža i romantičnog buntovništva, jedan od najznačajnijih pesnika i prozaista ruske književnosti 19. veka („Junak našeg doba“, „Demon“, „Pesma o trgovcu Kalašnikovu“).

  1844 – Umro je engleski hemičar i fizičar Džon Dalton, jedan od osnivača atomske teorije materije („Novi sistem filozofije hemije“). Proučavao je anomaliju neprepoznavanja boja, koja je po njemu nazvana daltonizam.

  1872 – Rođen je srpski kompozitor i dirigent Stanislav Binički, autor prve izvedene srpske opere „Na uranku“ (na tekst B. Nušića) i „Marša na Drinu“. Osnovao je Beogradski vojni orkestar (1899), a sa Stevanom Mokranjcem Srpsku muzičku školu, koja je kasnije dobila ime „Mokranjac“.

  1874 – U Kragujevcu je pokrenut list „Glas javnosti“, glasilo socijalista Svetozara Markovića.

  1905 – U Ljubotinju, u Crnoj Gori, rođen je Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih slikara 20. veka. Izlagao je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

  1917 – Umro je švajcarski hirurg Emil Teodor Koher, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju štitne žlezde i znatno doprineo razvoju savremene hirurgije.

  1921 – Kanadski lekari Frederik Grant Benting i Čarls Best izolovali su insulin, što je ubrzo omogućilo efikasno lečenje dotad smrtonosne šećerne bolesti.

  1953 – U Panmundžomu je potpisan sporazum o primirju u Korejskom ratu, čime je okončan trogodišnji rat u kojem je poginulo 1,6 miliona Korejaca i Kineza i preko 118.000 pripadnika trupa UN.

  1954 – Velika Britanija i Egipat postigli su sporazum o okončanju 72-godišnje britanske kontrole nad Sueckim kanalom.

  1955 – Austrija je obnovila državni suverenitet pošto su zemlju nakon 17 godina napustile strane trupe – nemačke po završetku Drugog svetskog rata, a savezničke 10 godina kasnije.

  1967 – Umro je srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Matice srpske u Novom Sadu, Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja („Rodoljubive pesme“, zbirke pripovedaka „Bunja i drugi u Ravangradu“, „Pomerene savesti“, „Prepelica u ruci“).

  1970 – Umro je portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar. Postao je premijer 1932. i vladao uz pomoć vojske i tajne policije do 1968, kada se zbog bolesti povukao sa vlasti.

  1980 – U izbeglištvu u Kairu umro je bivši iranski šah Mohamed Reza Pahlavi. Na vlast je došao 1941, a zbačen je u Islamskoj revoluciji ajatolaha Homeinija 1979.

  1984 – Umro je britanski filmski i pozorišni glumac Džejms Mejsn, koji je u dugačkoj filmskoj karijeri snimio više od 80 filmova („Požar nad Engleskom“, Čovek u sivom“, „Pustinjski lisac“, „Julije Cezar“).

  1985 – U državnom udaru u Ugandi svrgnut je predsednik Milton Apolo Obote, koji je bio šef države od 1966. do 1971, kada ga je oborio Idi Amin Dada. Drugi put je postao predsednik 1979.

  1989 – Krister Peterson proglašen je krivim i osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva švedskog premijera Ulofa Palmea 1986. On je kasnije oslobođen, a ubistvo je ostalo nerazjašnjeno.

  1990 – Belorusija je proglasila nezavisnost od tadašnjeg SSSR.

  1996 – Tokom Olimpijskih igara u Atlanti eksplodirala je bomba u zabavnom parku. Poginulo je dvoje i ranjeno 110 ljudi.

  1998 – Bivša stažistikinja u Beloj kući, Monika Luinski dala je prvu izjavu istražiteljima i time prekinula šestomesečnu ćutnju u vezi sa ljubavnom aferom sa američkim predsednikom Bilom Klintonom.

  2001 – SAD su produžile sankcije Iranu i Libiji na još pet godina.

  2003 – Umro je slavni američki komičar Bob Houp koji je tokom 70-godišnje karijere igrao u vodviljima, radio dramama, pozorištu, filmu i televiziji.

  2007 – Meštanin sela Jabukovac kod Negotina Nikola Radosavljević lovačkom puškom ubio je devet, a teže ranio dvoje sugrađana. Sve žrtve su slučajni prolaznici koji su se zatekli na ulici kada je osumnjičeni otvorio vatru na njih.

  2008 – Umro je lord Dejvid Rasel Džonston (76), škotski političar, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo. Pregovarao je sa Radovanom Karadžićem, liderom bosanskih Srba, 1993. o Vens-Ovenovom planu za Bosnu i Hercegovinu.

  2010 – Island je počeo pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Premijer nove islandske vlade Sigmundur Gunlaugson 22. maja 2013. privremeno je otkazao dalje pregovore o učlanjenju u Evropsku uniju, a potom je 12. marta 2015. Island povukao zahtev za članstvo.

  2013 – Američki kantautor i gitarista Džej Džej Kejl, čije je pesme „After Midnight“ i „Cocaine“ u obradama popularizovao Erik Klepton umro je od srčanog udara u 74. godini.

  2015 – Umro je A.P.Dž. Kalam, predsednik Indije od 2002. do 2007. Bavio se naukom, imao je važnu ulogu u u indijskom nuklearnom programu, ostao je upamćen kao otac indijskog vojnog raketnog programa.

  1832 – Rođen je Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao je pripovetke i herojske poeme („Na Liparu“, „Ponoć“, „Padajte braćo“, „Otadžbina“, „Seobe Srbalja“, „Stanoje Glavaš“).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]