• Na današnji dan umro je Ivo Andrić

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Na današnji dan 1975. godine u Beogradu je umro Ivo Andrić, pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

  Rođen je 9. ili 10. oktobra 1892. godine u Docu pored Travnika. Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu i doktorirao istoriju u Gracu 1924. tezom „Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine“.

  U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran od strane austrougarskih vlasti. U međuratnom periodu radi u diplomatiji, bio je ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu.

  U mladosti je pisao pesme („Ex ponto“, „Nemiri“, „Lirika“). Odlikovao se vanrednom čistotom jezika i stilom, prefinjenim psihološkim analizama. Dela: romani „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“, „Gospođica“, „Prokleta avlija“, „Omer-paša Latas“ (nedovršen), zbirke pripovedaka „Nemirna godina“, „Žeđ“, „Jelena, žena koje nema“, „Znakovi“, „Deca“, „Kuća na osami“, putopisi i skice „Staze, lica, predeli“, meditativna proza „Znakovi pored puta“.

   

   

   

  Na današnji dan 1975. godine u Beogradu je umro Ivo Andrić, pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, član Srpske kraljevske akademije

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Počelo prijavljivanje osmaka za predmet koji će polagati kao treći na maloj maturi

  Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se od danas pa do 29. decembra izjasne elektronski putem preko portala Moja srednja škola https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/ ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, najavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana evrodizel će koštati 200 dinar, a benzin 178. Prethodna cena dizela je bila 201, a benzina 179 dinara.